Apple ne mari previše za RAM, iPhone 11 Pro i dalje na 4 GB

Apple ni ove godine nije otkrio koliko RAM-a imaju novi iPhonei čime je ostao dosljedan sebi te stavu da je ugrađena optimalna količina memorije, ni više ni manje od potrebnog

Stjepan Bilić petak, 13. rujna 2019. u 06:00

Apple svake godine tijekom eventa u Curpetinu o novim iPhoneima otkrije pregršt podataka, ali jedan uporno prešućuje – količinu RAM-a. Tako je bilo i ovaj put kada je 10. rujna predstavljen iPhone 11 te njegove Pro i Pro Max inačice.

Razlog tomu nije to što iPhonei nemaju dovoljno radne memorije, već što u Appleu smatraju kako to nije jedna od bitnih stavki u specifikacijama telefona. Mišljenja su da u svaki telefon treba ugraditi onoliko memorije koliko je potrebno, a ne radi marketinga bezrazložno napumpavati RAM, a time ionako veliku cijenu uređaja.

I dok u Android taboru već odavno postoje pametni telefoni sa 6 GB, 8 GB pa čak i 12 GB RAM-a, Apple se i ove godine odlučio zadržati na 4 GB RAM-a. Tako barem otkriva Geekbench na svojim stranicama na kojima je upisan model iPhone12,3.

Testiranje navedenog modela odrađeno je jučer, 11. rujna 2019. u kasnim večernjim satima, oko 23 sata. Geekbench je tako otkrio par softversko-hardverskih pojedinosti o uređaju. Da se novi iPhone(i) temelji na A13 Bionic SoC-u znamo od ranije, no sada znamo i kako je testirani uređaj imao brzinu od 2,66 GHz.

Nadalje, iOS na testiranom uređaju bio je najnoviji, iOS13, koji će službeno biti dostupan od 19. rujna 2019. Zatim, tu je i spomenutih 4 GB RAM-a te broj bodova osvojenih u Single-Core (5.472) i Multi-Core (13.769) testovima.

Usporedbe radi, trenutno najbrži Android pametni telefon – Asusov ROG Phone 2, sa Snapdragonom 855 i 12 GB RAM-a od Geekbencha je dobio 3.608 bodova (Single-Core) i 11.359 bodova (Multi-Core).