Corning najavio Gorilla Glass 6 za one kojima mobitel često ispada

Najčvršće staklo koje je ikada izašlo iz Corningovih pogona može izdržati pad mobitela na tvrdu površinu čak do 15 puta zaredom

Sandro Vrbanus četvrtak, 19. srpnja 2018. u 12:00

Proizvođač svjetski poznatih zaštitnih stakla za ekrane mobitela, Corning, objavio je svoje najnovije postignuće u izradi stakala otpornih na udarce. Njihov Gorilla Glass 6 trebao bi biti u stanju zaštititi ekran mobitela prilikom padanja na tvrdo tlo, kako s veće visine tako i u više padova zaredom.

Iz američke kompanije kažu kako će Gorilla Glass 6 donijeti dvostruko veću izdržljivost stakla od prethodne inačice, Gorilla Glass 5. Novo će staklo biti namijenjeno za ugradnju u mobitele nove generacije, čineći ih otpornijima na padove i udarce nego što su ikad bili. Mobitele ćemo sada moći ispuštati ili bacati s većih visina (dobro, pad sa 130 metara ipak je iznimka), ali i više puta zaredom.

Staklo Gorilla Glass 6 u testiranjima je preživjelo i do 15 uzastopnih padova na tvrdu površinu prije nego je popucalo. Ova izdržljivost trebala bi biti dovoljna da zaštiti uređaj prosječnog korisnika koji, prema istraživanju, mobitel nehotice ispusti na tlo sedam puta godišnje. Od prosječno sedam padova više od polovice njih događa se s visine manje od jednog metra.

Corning poručuje kako šesta inačica njihovog očvrsnutog stakla predstavlja sasvim novu formulu i novi način kemijskog procesa učvršćivanja, što je i dovelo do značajno boljih rezultata, te, u prosjeku, povećalo šanse za "preživljavanjem" mobitela u slučaju pada. Gorilla Glass 6 posebno je izrađen za mobitele koji imaju staklo i sa stražnje strane, kao i za novi, moderni izgled uređaja s minimalnim rubovima – a nudi i zaštitu od ogrebotina. Uz to, tu su i odlična optička svojstva kao i podrška za bežično punjenje.

Novu vrstu Gorilla Glassa već testira nekoliko proizvođača pa bi se prvi uređaji s njime na tržištu trebali pojaviti u narednim mjesecima.