Developer GeekBencha tvrdi da Xiaomi prilagođava performanse u korist benchmark aplikacija

Developer GeekBencha objavio je rezultate istraživanja koji pokazuju da Xiaomi prilagođava performanse svojih pametnih telefona u korist benchmark aplikacija

Matej Markovinović ponedjeljak, 28. ožujka 2022. u 19:26

John Poole, developer popularne benchmark platforme GeekBench, otkrio je na Twitteru da Xiaomi prilagođava performanse svojih pametnih telefona kako bi pokazali bolje rezultate na pojedinim benchmark aplikacijama.

Naime, Poole tvrdi da performanse Xiaomijevih pametnih telefona ovise o vrsti aplikacije koja se izvodi na uređaju. Tako, primjerice, navodi da su rezultati Xiaomija 11 na GeekBenchu drugačiji kada se pokrene regularna verzija aplikacije te kada se pokrene ona koja je „prerušena“ u Fortnite ili Genshin Impact.

Rezultati su u jednogezgrenim testovima bili oko 30 posto niži na „prerušenoj“ verziji GeekBencha u usporedbi s onom regularnom, dok su višejezgreni testovi pokazali rezultate niže za oko 15 posto. Poole je kao dokaz objavio usporedbu na službenoj stranici GeekBencha.

Screenshot: GeekBench
Screenshot: GeekBench

Dakle, Poolova usporedba pokazuje da je kineski proizvođač ugradio identifikatore u svoje pametne telefone da bi poboljšao rezultate benchmark testova i tako prikazao performanse u boljem svjetlu. Međutim, čini se da je izvedba Xiaomijevih uređaja u stvarnosti ipak nešto lošija nego što se prethodno mislilo.