iPhone 11 je najprodavaniji mobitel u prvoj polovini 2020.

iPhone 11 pokazao se kao pun pogodak za Apple – Omdia navodi kako je iPhone 11 najprodavaniji pametni telefon u prvoj polovini 2020. godine te kako je konkurenciju ostavio daleko iza sebe

Stjepan Bilić srijeda, 2. rujna 2020. u 06:00

Apple je u rujnu prošle godine predstavio novu iPhone 11 liniju pametnih telefona. Unutar linije nalaze se tri modela, iPhone 11, iPhone 11 Pro i iPhone 11 Max. Iako bi se moglo pomisliti kako su kupci najčešće odabirali skuplje Pro i Pro Max modele podatci tvrtke Omdia govore drugačije – u prvoj polovini 2020. godine najčešće se tražio i kupovao osnovni model – iPhone 11.

Omdia u svojim podatcima navodi kako je iPhone 11 konkurenciju ostavio daleko iza sebe. Između prvog i drugog mjesta na ljestvici najprodavanijih mobitela tijekom prve polovine 2020. godine „nalazi se“ prazan prostor u kojeg bi stalo 26,3 milijuna telefona. Naime, Apple je tijekom prve polovine ove godine isporučio 37,7 milijuna iPhonea 11, a drugoplasirani Samsung, 11,4 milijuna Galaxyja A51.

Drugo mjesto na ljestvici je za dlaku izmaklo Xiaomiju koji je tijekom navedenog razdoblja isporučio 11 milijuna telefona (Redmi Note 8). Zbog 400 tisuća manje isporučenih telefona u odnosu na Samsung Xiaomi se morao zadovoljiti trećim mjestom na ljestvici. Detaljniji podatci o broju isporuka nalaze se u prilogu.

Ako se ovogodišnji podatci usporede s prošlogodišnjim primijeti se da se i tijekom prvih šest mjeseci 2019. godine također najbolje prodavao jeftiniji model iPhonea – iPhone XR. No, isto tako se može primijetiti kako je broj isporučenih Androida ove godine u padu. Svaki od proizvođača Android telefona, neovisno o tome radilo se o Samsungu, Xiaomiju ili Oppou, ove je godine isporučio manji broj telefona.

Samsung je primjerice u prvih šest mjeseci ove godine isporučio dva milijuna telefona manje (11,4 milijuna Galaxy A51) u odnosu na isto razdoblje prošle godine (13,4 milijuna Galaxy A10). No unatoč tome zadržao se na visokom drugom mjestu ljestvice. No ne i na trećem kojeg je ove godine morao prepustiti Xiaomiju.

Ako se bolje promotri tablica primijeti se kako je jedino Apple povećao broj isporuka u prvoj polovini 2020. godine. Za razliku od istog razdoblja godinu dana ranije kada je isporučio 26,9 milijuna primjeraka iPhonea XR, ove godine je isporučio 10,8 milijuna primjeraka više što je u konačnici i rezultiralo brojkom od 37,7 milijuna isporučenih iPhonea 11. Jedan od razloga za takav uspjeh iPhonea 11 je svakako to što je u startu bio 50 USD jeftiniji od svog prethodnika (iPhone XR) dok je istovremeno bio i hardverski nadmoćniji. Podsjetimo, osim moćnijeg čipa (A13 Bionic) dobio je i dvije kamere sa stražnje strane kućišta.

Iako Huawei odlično stoji na kineskom tržištu, a imao je i dobre ukupne globalne rezultate u drugom kvartalu, ipak ni ove godine nije uspio isporučiti dovoljan broj telefona kako bi neki njegov model dospio na ljestvicu 10 najprodavanijih pojedinačnih modela telefona u prvoj polovini 2020. godine. Razlog je dobro poznat, sankcije SAD-a na tehnologiju te posljedično manji interes za njihovim telefonima na zapadnom tržištu.