iPhone 5S dobio svoje mjesto u muzeju filmske umjetnosti

Svoje mjesto u stalnom postavu muzeja kojeg gradi Academy of Motion Picture Arts and Sciences dobio je iPhone 5s, ne zbog starosti, već zbog toga što je s njim snimljen film Tangerine

Stjepan Bilić četvrtak, 21. prosinca 2017. u 12:36

Za 2019. godinu planirano je otvorenje muzeja kojeg trenutno gradi američka Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Posebnost ovog muzeja u odnosu na ostale je ta što će se izlagati suveniri povezani s filmskom umjetnosti.

Među brojnim izlošcima u stalnom postavu muzeja naći će se i jedan iPhone. Točnije, iPhone 5s s kojim je u cijelosti snimljen film Tangerine iz 2015. godine. Jednog od ukupno tri korištena iPhonea direktor filma Sean Baker je odlučio donirati muzeju.

Zanimljiv je i podatak kako je za snimanje filma korištena mobilna aplikacija FiLMiC Pro koja je Bakera tada koštala samo 8 USD. Ista je danas nešto skuplja (14,99 USD) i dostupna je za iOS i Android uređaje.

Film inače traje 88 minuta i snimljen za jedan Hollywood s vrlo malim budžetom – 100.000 USD. Tangerine se pokazao kao veliki hit Sundance filmskog festivala te je na kino blagajnama zaradio gotovo 800.000 USD (794,202 USD).