iPhone sljedeće godine dobiva podršku za RCS poruke

Nakon dugo vremena i 'moljakanja' od strane Googlea, Apple je konačno odlučio da će iPhone dobiti podršku za RCS poruke

Matej Markovinović petak, 17. studenog 2023. u 10:23
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Apple je potvrdio da će 2024. godine iPhone dobiti podršku za RCS, noviji standard razmjene poruke kojeg koristi većina mobitela s Androidom.

„Sljedeće godine dodat ćemo podršku za RCS Universal Profile, standard koji trenutno izdaje GSM Association. Vjerujemo da će taj standard ponuditi bolje iskustvo interoperabilnosti u usporedbi sa SMS-om ili MMS-om. To će funkcionirati uz iMessage koji će i dalje biti najbolje i najsigurnije iskustvo slanja poruko za korisnike Applea“, rekla je za 9to5Mac glasnogovornica Applea, Jacqueline Roy.

RCS donosi mnoge značajke u stilu iMessagea za razmjenu poruka između iPhonea i mobitela s Androidom. To uključuje potvrde o pročitanoj poruci, indikatore tipkanja, slike i videozapise visoke kvalitete te još mnogo toga.

Appleova implementacija RCS-a također će omogućiti korisnicima da dijele svoju lokaciju s drugim ljudima unutar samog odjeljka za dopisivanje, a za razliku od običnog SMS-a, noviji standard može raditi i putem mobilnih podataka te Wi-Fi mreže.

No, kako kažu iz Applea, iMessage će i dalje biti glavna platforma za razmjenu poruka između korisnika iPhonea. RCS će postojati odvojeno te će samo zamijeniti SMS i MMS. Drugim riječima, tehnološki gigant iz Cupertina ne otvara iMessage drugim platformama kako su neki to možda mislili, već usvaja RCS odvojeno od svoga iMessagea.

Odluku Applea komentirao je na X-u i Googleov viši potpredsjednik za platforme i ekosustave, Hiroshi Lockheimer.

„Svi bi trebali imati sigurnu i modernu razmjenu poruke bez brige na koju ih vrstu mobitela šalju. Tako mi je drago vidjeti da se Apple pridružuje našem radu s GSMA-om na RCS-u kako bismo slanje poruka učinili boljim za sve“, rekao je Lockheimer.