Kupci iPhonea ipak će uz njega dobiti slušalice, ali samo u Francuskoj!

Izbacivanje slušalica iz paketa u kojem se prodaju novi uređaji nije u skladu s francuskim zakonom o zaštiti djece od elektromagnetskog zračenja, pa se Apple morao tome prilagoditi

Sandro Vrbanus petak, 16. listopada 2020. u 17:04

Pojavom iPhonea 12 Apple je zakoračio u novu eru – onu u kojoj uz svoje mobitele neće kupcima isporučivati strujne adaptere za punjenje baterije niti slušalice. Tako će biti ne samo s iPhoneom 12 nego i svim ostalim mobitelima koje kompanija ima u ponudi. Njihovi razlozi su, tvrde, ekološke prirode jer ne žele stvarati dodatni elektronički otpad. U Cupertinu rezoniraju da im ovaj potez neće previše naštetiti, dok kupcima slušalice i punjač neće nedostajati jer ih vrlo vjerojatno već nekoliko imaju doma.

Zaštita djece

No, jedna zemlja svojim je zakonima stala na kraj ovakvoj praksi. Francuska, naime, ima važeći zakon kojim štiti djecu od pretjeranog izlaganja elektromagnetskom zračenju. Prema njemu, na zahtjev kupca, svaki prodavatelj elektroničkih uređaja poput mobitela, mora uz njega besplatno isporučiti i par slušalica ili drugi uređaj za korištenje uređaja bez ruku, namijenjen djeci mlađoj od 14 godina.

Apple će tako samo u Francuskoj uz svoje mobitele i dalje morati isporučivati slušalice. Logično, odlučili su se na one sa žicom, EarPods, kakve su dolazile uz sve iPhone modele do sada. U svim drugim zemljama, kupci će morati izdvojiti još 20-ak dolara žele li uz novi iPhone imati i nove Appleove slušalice.

Francuski zakoni predviđaju i kaznu od 75.000 eura za promoviranje i prodaju mobitela bez pripadajućih slušalica.