Litva poručuje ljudima da se 'riješe' kineskih pametnih telefona i da ih ne kupuju

'Naša je preporuka da ne kupujete nove kineske telefone i da se što prije riješite onih koji su već kupljeni', rekao je zamjenik ministra obrane Litve, Margiris Abukevicius

Matej Markovinović srijeda, 22. rujna 2021. u 22:30

Potaknuti vladinim izvješćem koje je pokazalo da pametni telefoni kineskih proizvođača imaju ugrađene pojedine mogućnosti za cenzuru, litvansko ministarstvo obrane savjetovalo je potrošačima da ne kupuju kineske pametne telefone te da ih bace ako ih već posjeduju.

Naime, navodi se kako Xiaomijevi vodeći pametni telefoni za europsko tržište imaju navodno ugrađenu sposobnost otkrivanja i cenzuriranja pojmova kao što su „Sloboda Tibetu“, „Živjela neovisnost Tajvana“ ili „demokratski pokret“, prenosi Reuters.


VEZANO: Glasnogovornik Xiaomija demantira agencijske navode i tvrdnje objavljene u Litvi


Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost Litve u izvješću navodi i da je ta mogućnost za pametni telefon Mi 10T 5G isključena za regiju Europske unije, ali se i dalje može uključiti na daljinu u bilo kojem trenutku.

Osim toga, navodno je otkriveno i da Xiaomijev uređaj šalje šifrirane podatke o njegovoj upotrebi na servere u Singapuru, a ističe se da je slična stvar otkrivena i kod Huaweijevog P40 5G pametnog telefona, dok je OnePlus zasad ostao „čist“.

U izvješću također stoji da Xiaomijeve sustavne aplikacije, uključujući zadani web preglednik, trenutno uključuju oko 450 kineskih pojmova koji se cenzuriraju, a taj se popis navodno neprestano ažurira.

„Ovo nije važno samo za Litvu, već i za sve zemlje koje koriste Xiaomijeve proizvode“, zaključuje se u izvješću.

Valja istaknuti da ova vijest stiže nakon što su se diplomatski odnosi između Kine i Litve pogoršali, što je rezultiralo povlačenjem veleposlanika iz obe zemlje.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi