Mobiteli s dijamantnim staklom su u pripremi

Kompanija Akhan Semiconductor razvila je i već testira rješenje kojim bi gotovo u potpunosti eliminirala mogućnost razbijanja ekrana na mobitelima

Sandro Vrbanus utorak, 6. veljače 2018. u 16:10

Američka kompanija Akhan Semiconductor radi na tehnologijama izrade dijamantnih stakala koja bi se mogla koristiti na mobitelima – i tako bi se jednom zauvijek spriječilo razbijanje zaslona mobilnih uređaja. Do sada se lomljivost stakla koje pokriva ekran smanjivala korištenjem sve čvršćeg Gorilla Glassa, pa se potom govorilo i o safirnom staklu kao nešto boljem rješenju, no u Akhanu smatraju da je jedino pravo rješenje korištenje dijamanta.

Dijamant je odličan poluvodič, raspršuje toplinu, a pritom je vrlo čvrst. Akhan Semiconductor na razvoju dijamantnih stakala za ekrane radi već više od godinu dana, a prvi prototip bio je obećan za kraj prošle godine. Rokovi finalizacije projekta pomaknuti su sada na 2019. godinu, ali osnivač kompanije Adam Khan poručuje kako već aktivno testiraju svoja rješenja u suradnji s nekim proizvođačima mobitela.

Ideja je da se dijamantni pokrov nanosi na već postojeće Gorilla Glass ili slično staklo. Njegova vodička svojstva omogućila bi nesmetano korištenje "touch" senzora, a trenutačni izazovi sastoje se u jednoličnom nanošenju dijamantnog sloja i postizanju njegove minimalne refleksivnosti. Riješe li se ovi problemi sljedeće bi se godine na tržištu mogli pojaviti prvi uređaji s "nesalomljivim" ekranima. No, Khan upozorava da je proces proizvodnje istih prilično skup, pa će se vrlo vjerojatno dijamantnim staklom moći pohvaliti samo mobiteli iz najvišeg cjenovnog razreda.