Nazire se novi trend: mobiteli bez punjača u kutiji

Povijest se, izgleda, još jednom ponavlja. Nakon što je Apple povukao kontroverzan potez i doživio brojne kritike, nije moralo proći predugo da ga odluče slijediti i drugi proizvođači

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 28. prosinca 2020. u 06:00

Jedna od glavnih vijesti nakon pojave Appleove serije iPhonea 12 bila je činjenica da će se njihovi mobiteli od tada prodavati bez punjača u kutiji. Ako sada kupite novi iPhone, uz njega dobivate tek kabel za punjenje, ne i strujni adapter ili slušalice.

Ovaj potez naišao je na salve kritika u javnosti, no nekima je odmah bilo jasno da je Apple još jednom prvi zakoračio u nepoznato, te da bi ga uskoro i drugi mogli početi slijediti. Sjetit ćete se da smo isti obrazac gledali kada je Apple bio izbacio 3,5-milimetarski utor za slušalice s iPhonea 7, a danas gotovo da ne možete pronaći mobitel koji ima audio priključak.

Ovoga vikenda je tako Xiaomi na kineskoj društvenoj mreži Weibo objavio da će njihov sljedeći flagship mobitel, Mi 11, dolaziti u "laganom i tankom pakiranju" te kako u njemu neće biti punjača. Razlozi su, dakako, ekološke prirode, što je izgovor kojim se u listopadu bio poslužio i Apple. Još ranije doznali smo da i Samsung planira izbaciti punjač iz kutije novih Galaxyja S21, a nagađanja o tome samo su se pojačala posljednjih tjedana.

Xiaomi nekada, Xiaomi danas
Xiaomi nekada, Xiaomi danas

Rugala se sova sjenici…

Zanimljivo, baš su Xiaomi i Samsung bili među onima koji su se rugali Appleu putem svojih službenih računa na društvenim mrežama. Xiaomi se nakon predstavljanja iPhonea 12 ponosno oglasio s informacijom da njihov Mi10TPro dolazi s punjačem.

Ne kažu samo - do kada
Ne kažu samo - do kada

Samsung je gotovo istodobno na društvenim mrežama objavljivao fotografiju punjača uz napomenu da on dolazi s novim Galaxyjima – da bi proteklih dana te objave nestale s njihovih računa. Jasno je, dakle, da se i oni pripremaju na budućnost bez punjača. Linija Galaxy S21 trebala bi biti predstavljena 14. siječnja, pa na skakanje Samsunga samome sebi u usta nećemo, čini se, morati dugo čekati.