Oppo patentirao mobitel sa savitljivim zaslonom i pop-up kamerom

Oppo je patentirao mobitel sa savitljivim zaslonom – njegov model ima osjetno manje rubove oko zaslona u odnosu na konkurenciju što se najviše može zahvaliti pop-up kameri

Stjepan Bilić utorak, 11. lipnja 2019. u 06:00

Još krajem prošle godine krenule su priče kako i Oppo namjerava predstaviti vlastiti mobitel sa savitljivim zaslonom. Bilo je to u vrijeme kada je svaki proizvođač koji drži do svog imena morao barem najaviti takav uređaj kako bi bio ukorak s konkurencijom.

Royale, Samsung i Huawei su čak i predstavili opipljive uređaje koje su namjeravali pustiti u prodaju. I dok Royale nije imao problema s prodajom, Samsung i Huawei jesu. Samsungov Galaxy Fold u zdanji tren je povučen na doradu, a Huawijev Mate X još nije stigao u trgovine, a pitanje je hoće li uopće zbog SAD-ovih zabrana.

No čini se kako Oppo i dalje misli ozbiljno oko kreiranja mobitela sa savitljivim zaslonom. Naime WIPO (World Intellectual Property Office) odobrio im je 7. lipnja 2019. godine patent za jedan takav uređaj. Inače, sam zahtjev Oppo je podnio još 27. listopada 2018., tako da tko god kasnije izbaci sličan model jedno je jasno - Oppo je bio taj koji se prvi takvom dizajnu dosjetio.

Kako se vidi iz priloženih rendera i skica, uređaj se savija po sredini i prema van. Rubovi su oko svih strana kućišta jednake debljine, onako odoka, između 3 i 5 milimetara. Oppo je ovo mogao realizirati (na papiru) jer je odlučio selfie kameru smjestiti unutar kućišta te ju izvlačiti, samo prema potrebi, pomoću pop-up sustava.

Nadalje, patent otkiva kako bi uz USB-C konektor uređaj trebao imati i još mnogima drag 3,5-milimetarski port. No patent je jedno, a gotovi proizvod nešto sasvim drugo. Iako je Oppo patentirao dizajn ne mora značiti da će ga ikad iskoristiti, možda samo trola druge proizvođače kako bi na temelju patenta i ideje mogao naplatiti koji dolar.