Samsung će 7. 11. predstaviti vlastiti mobitel sa savitljivim zaslonom - Galaxy F

Royole je nedavno pretekao velike proizvođače pametnih mobitela predstavivši prvi mobitel sa savitljivim zaslonom – sada će sličan uređaj predstaviti i Samsung i to već 7. 11

Stjepan Bilić nedjelja, 4. studenog 2018. u 06:00

O mobitelima sa savitljivim zaslonima se već dosta vremena piše u svjetskim medijima. No, iako svako malo procure informacije o patentima vezano uz njih, nikako da budu i službeno predstavljeni. Sve do neki dan kada je Royole prvi predstavio takav mobitel – FlexPai.

Iako je FlexPai daleko od toga da je jednostavan i ugodan za korištenje, u neku je ruku udario temelje novoj kategoriji mobilnih uređaja. Time je i više nego dovoljno pomogao ostalim proizvođačima mobitela da se ohrabre i predstave vlastiti mobitel sa savitljivim zaslonom. Iskreno, teško da može gore od viđenog – debljina od 15 milimetara za mobitel je i više nego prevelika.

No, pustimo FlexPai, on je svojih 15 minuta slave imao i sada je red na druge igrače. Primjerice Samsung koji je također odlučio kako je vrijeme da svijetu predstavi uređaj o kojem smo do sada pisali i čitali kao o Galaxy F modelu (SM-F900U).

Po novome, Galaxy F bit će predstavljen na skorašnjem događaju Samsung Developer Conference koji će se održati 7. listopada 2018. godine. Prema poznatim podacima, Galaxy F također će imati savitljiv zaslon (7,29“) koji će se radi zaštite od oštećenja preklapati prema unutra (za razliku od FlexPai).

No, kako ne bi morali svako malo otvarati mobitel Samsung će ugraditi i dodatni – 4,6-inčni zaslon (OLED) koji će se cijelo vrijeme nalazi s vanjske strane kućišta. Time je Samsung u jednom uređaju ponudio dva – tablet i mobitel.

Izvori navode kako će unutarnji zaslon (7,29“) uključivati samo u trenutku kada je Galaxy F rasklopljen, u protivnom bit će neaktivan što će se svakako dobro odraziti na potrošnju baterije, odnosno na njezino očuvanje. Galaxy F trebao bi dobiti i posebno korisničko sučelje na čijem je dizajnu Samsung surađivao s Googleom. Dodatno, težina uređaja je navodno 200 grama, ima 512 GB interne memorije, podršku za Dual-SIM, a šarke koje će omogućiti presavijanje zaslona su navodno testirane na 200.000 presavijanja.

Izvor također navodi kako ne treba očekivati preveliku dostupnost Galaxyja F na tržištu, barem ne tijekom prve godine. Galaxy F navodno će se proizvoditi u mjesečnoj količini od 100.000 primjeraka kako bi se ispitalo kako tržište diše. Masovna proizvodnja počinje još ovog mjeseca, a Samsung na godišnjoj razini planira proizvoditi između 500.000 i 1 milijuna primjeraka. Dostupnost uređaja na tržištu planirana je za negdje tijekom drugog kvartala 2019. godine.

Što se cijene tiče, za sada nema pouzdanih informacija, no u ranijim predviđajima se spominjao iznos blizu 2.000 USD. Kad se uzme u obzir cijena običnih flagshipa, za očekivati je da jedan ovakav ekskluzivan model stoji znatno više.