Sedam Redmija ostaje bez daljnje softverske podrške

Xiaomi je odlučio ukinuti daljnju softversku podršku za svojih čak sedam mobitela iz linije Redmi – što znači kako neće dobiti nadogradnju na MIUI 11

Stjepan Bilić nedjelja, 7. travnja 2019. u 06:00

Xiaomi je donio odluku kako će za dio svojim pametnih mobitela iz linije Redmi ukinuti daljnju softversku podršku. To zapravo znači kako će ti mobiteli ostati na MIUI 10, te kako neće dobiti nadogradnju na MIUI 11.

Trenutno je na popisu za ukidanje podrške sedam Redmija. Većinom su to sve modeli iz 2016. godine, no ima i par novijih. Time, se uviđa kako Xiaomi polako postaje sličan ostalim tvrtkama koje prestaju sa softverskim nadogradnjama za svoje postojeće mobitele već nakon godinu, ili dvije. A dugogodišnja softverska podrška im je uvijek bila jedna od svjetlijih točaka u poslovanju.

Bez nadogradnje na MIUI 11 ostat će:
Redmi Note 3 siječanj 2016.
Redmi 3S lipanj 2016.
Redmi 3X lipanj 2016.
Redmi 4A studeni 2016.
Redmi Pro srpanj 2016.
Redmi Note 4 siječanj 2017.
Redmi 4 svibanj 2017.

Ipak kada se sagledaju specifikacije tih mobitela nije teško zaključiti što je tvrtku navelo na ovakvu odluku. Uz razumijevanju želju za prodajom novih mobitela, svi navedeni modeli imaju za današnje pojmove majušne zaslone – do 5,5“, a većina ih ima 5,0“ zaslon. Svaki od 5,0“ zaslona je HD razlučivosti, odnosno 1280 x 720 točaka, dok je razlučivost od 1920 x 1080 točaka prisutna samo na 5,5“ zaslonima.

Današnje, ali i buduće želje korisnika su mobiteli sa što većim zaslonima, od barem 6+ inča, a i većim. Da je tomu tako, najbolje potvrđuje lagani, ali siguran dolazak na tržište mobitela sa savitljivim zaslonima. Zahvaljujući toj, još do nedavno nemogućoj karakteristici proizvođačima je pošlo za rukom u koliko-toliko kompaktno kućište ugurati zaslone do veličine 8“, što je još nedavno bila veličina zaslona za tablete.

Drugi razlog za ukidanje podrške je zasigurno i nedovoljan broj kamera na tim uređajima. Naime, svaki od njih spada u staru školu mobilnog fotografiranja, odnosno svaki od navedenih mobitela ima po jednu kameru sa svake strane kućišta. Danas, kada mobiteli imaju po dvije, tri i više kamera to je jednostavno malo, i velika je vjerojatnost da će vlasnici tih uređaja, ako već nisu, onda uskoro potražiti neki moderniji uređaj. Stoga, nema nekog prevelikog smisla trošiti vrijeme i energiju na razvijanje novijeg operacijskog sustava i aplikacija za uređaje koje će njihovi vlasnici uskoro zamijeniti novima.

Iako navedeni uređaji neće dobiti nadogradnju na noviju inačicu operacijskog sustava, još neko vrijeme će nastaviti primati sigurnosne nadogradnje. Koliko dugo, vidjet ćemo. Izostanak MiUI-ja 11 za ove uređaje ujedno znači i nastavak prikazivanja reklama unutar korisničkog sučelja, a koje će biti izbačene iz novog MIUI 11.