Sharp je otišao korak dalje i prvi predstavio mobitel s dva notcha

Iako Sharp nije prvi predstavio mobitel sa savitljivim zaslonom, no jest s dva notcha – AQUOS R2 compact

Stjepan Bilić petak, 16. studenog 2018. u 06:00

Sharp je prvi proizvođač mobitela koji se usudio otići korak dalje i predstaviti mobitel s dva notcha, tj. s dva ureza na zaslonu. Što je njihovim dizajnerima bilo na umu kada su ga skicirali ne znamo, kao ni na što je mislio onaj tko je projekt odobrio i poslao ga u proizvodnju.

AQUOS R2 compact dolazi sa zaslonom na kojem se nalaze kako smo već napisali dva notcha. Smješteni su jedna nasuprot drugom, jedan na gornji dio zaslona, a drugi na donji. Koliko god nam se ne sviđao takav dizajn, moramo priznati da je logičan.

Naime, Sharp je ureze na zaslonu iskoristio za smještaj kamere i čitača otiska prsta. Kamera se nalazi u gornjem, a čitač u donjem notchu. Zahvaljujući tome, Sharp je uspio u kućište nešto manjih dimenzija uklopiti veći zaslon. Originalni AQUOS R compact imao je dimenzije od 132 x 66 milimetara i zaslon dijagonale 4,9“, a novi AQUOS R2 compact ima dimenzije od 131 x 64 milimetara i zaslon od 5,2“.

Inače zaslon ima IGZO panel razlučivosti 2.280 x 1.080 točaka, gustoću od 485 ppi-a, brzinu osvježavanja od 120 Hz te podržava HDR10. Nadalje, zaslon ima omjer stranica od 19:9, a od mogućih oštećenja zaštićen je s Gorilla Glass 3 staklom.

Unutar kućišta nalaze se flagship komponente – Snapdragon 845, 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije. Korisnicima kojima početni podatkovni prostor neće biti dovoljan uvijek će ga moći proširiti pomoću memorijske kartice (do 512 GB). Softversku stranu uređaja čini Android 9.0 Pie.

Iako je ubacio dva notcha, Sharp je zadržao i nešto stare tehnologije - 3,5-milimetarski audio priključak. Za dobar zvuk pobrinut će se Dolby Atmos. Baterija uređaja ima kapacitet od 2.500 mAh. Za punjenje i nadopunjavanje se koristi USB-C kabel.

Za povremene fotografe Sharp je sa svake strane kućišta postavio po jednu kameru. S prednje strane kameru od 8 MP (f/2.2) te sa stražnje strane kameru od 22,6 MP (f/1.9). Prednja kamera može snimati video u 1080p kvaliteti pri 30 fps, a stražnja video 2K kvalitete pri također 30 fps.

Kućište uređaja ima metalni okvir, prednju staklenu te stražnju stranu od plastike. Otporno je na vodu i prašinu (IP68). Za sada se ne čini kako će AQUOS R2 compact stići dalje od japanskog tržišta. Detaljne specifikacije možete proučiti na službenim internetskim stranicama proizvođača.