Sony Xperia XZ Premium - Najveća rezolucija na svijetu

Godinu i pol nakon predstavljanja prvog mobitela s 4K ekranom, Sony na tržište dolazi s obnovljenim modelom, koji uz rekordnu razlučivost ekrana, donosi i još nekoliko drugih aduta…

Dragan Petric subota, 15. srpnja 2017. u 14:51
Osnovne specifikacije mobitela
Ekran 5,46" (3.840 x 2.160)
Procesor Qualcomm Snapdragon 835, octa-core
Memorija 64 GB + 4 GB RAM
Dimenzije i masa 156 x 77 x 7.9 mm, 195 g

Uz 4K ekran i osmojezgreni Qualcommovom Snapdragon 835, Sony Xperia XZ Premium ima i izuzetan finiš kojim – u kombinaciji s plastičnim lijevim i desnim, te metalnim gornjim i donjim rubom – dominira staklo prekriveno Gorilla Glassom 5 s prednje i stražnje strane, Motion Eye kameru koja ima mogućnost snimanja slow-motion videa gustoće čak 960 fpsa te bateriju kapaciteta 3230 mAh s podrškom za QuickCharge 3.0.

Sony Xperia XZ je, očigledno, iznimno ambiciozno zamišljen uređaj koji će doista iz aktualnog Qualcommovog SoC-a top klase izvući maksimum, uz nastojanje da privuče pozornost najzahtjevnijih kupaca koje zanimaju prije svega suvremena tehnološka dostignuća, a ne toliko trendovi na razini funkcionalnosti, kojima se kod flagship modela okreću drugi proizvođači – poput izduživanja ekrana, dvostrukih kamera ili dosjetki vezanih uz korisničko sučelje. Utoliko ovaj telefon doista predstavlja demonstraciju sile, uz ignoriranja industrijskih pravaca kojima se pokušavaju okrenuti i drugi proizvođači, ali i kupci…

Staklo dominira

Sony Xperia XZ Premium prvi je telefon ovog proizvođača koji je staklo prekriveno Gorilla Glassom 5 iskoristio kao glavni materijal kojim će definirati finiš pa su tako napravljene kompletna prednja i stražnja strana. Lijevi i desni rub telefona zaobljeni su i napravljeni od plastične slitine, no Sonyjevi dizajneri uspjeli su to izvesti na način koji je za korisnike u potpunosti neprimjetan pa se nikakva promjena materijala – kada se prelazi prstom po rubu uređaja – ne može osjetiti. Dakako, plastični rubovi kudikamo pridonose otpornosti uređaja pri eventualnim padovima, baš kao i metalni gornji i donji rub, koji su u potpunosti ravni.

Gornja i donja strana uređaja su od metala, a donose 3,5-mm audiopriključak i USB Type-C port
Gornja i donja strana uređaja su od metala, a donose 3,5-mm audiopriključak i USB Type-C port

U početku se stoga čini da uređaj u ruci leži pomalo nesigurno te kako bi lako mogao kliznuti, no njegova masa od gotovo 200 grama ipak mu daje dozu robusnosti i pouzdanosti koja takav osjećaj brzo anulira. Ono što se ipak može zamjeriti finišu jest premaleni odmak glede dizajna u odnosu na prethodne modele. Sony se već godinama drži svojeg izričaja, temeljenog na strogo četvrtastom obliku i minimalistički skrivenim tipkama na desnom rubu uređaja, i ma koliko se radi o elegantnom i modernom rješenju, postalo je doista teško razlikovati pojedine modele Xperija... Vrijeme je ipak za nešto novo, premda je dobro da je tu i nešto staro – IP68 certifikat, zahvaljujući kojem je telefon otporan na prašinu i vodu. 

Kamera telefona Motion Eye još je jedna njegova posebnost, a kako u ovom broju Buga donosimo i usporedni test kamera na flagship telefonima, pročitajte sve o njoj u sklopu tog teksta.

Golema gustoća piksela

4K ekran je, dakako, najzanimljivija tehnička karakteristika Sonyjeve Xperije XZ Premium, iako smo toliku razlučivost na telefonu vidjeli već na Xperiji Z5 Premium prije godinu i pol dana. Dakako, novi ekran je – u odnosu na stari – dramatično bolji u svakom pogledu. Donosi, konačno, ugodan, pa čak i impresivan kontrast i realistično saturirane boje bez pomaka u spektru, što se može vidjeti kada se isti elementi prikazuju istovremeno na ovom uređaju i na starijoj Xperiji Z5 Premium. Ekran, konkretno, ima 3.840 x 2.160 točaka, što mu uz 5,46-inčnu dijagonalu daje rekordnu gustoću od 807 ppi (stariji model imao je gustoću od 806 ppi jer je ekran bio 5,5-inčni). U odnosu na čitavu prednju stranu samog telefona, ekran zauzima 68,4% površine.

Pozitivnom dojmu vezanom uz prikaz slike pridonosi i to što ekran podržava i HDR tehnologiju, trenutačni “must have” u svijetu flagship modela televizora, zbog čega slika donosi dodatnu razinu dinamike i postojanosti kontrasta, stvarno vidljivu prostim okom. Ovo je prvi mobitel na svijetu koji nudi nešto ovakvo. Duboki crni i čisti bijeli tonovi, dobra svjetlina ekrana i realistična interpretacija boja, rezultirali su i kudikamo boljom ugodnošću korištenja telefona pri izravnoj izloženosti suncu. Appleov i Samsungov flagship još su uvijek za nijansu bolji kad je to u pitanju, no Sony je svakako s Xperijom XZ Premium sada debelo iznad prosjeka.

Kada je riječ o 4K razlučivosti, ona se u potpunosti koristi samo tijekom prikazivanja videozapisa te razlučivosti. Kada radimo s temeljnim korisničkim sučeljem uređaja ili s aplikacijama, uređaj koristi upscaling maksimalne nativne razlučivosti na 4K. Pri svakodnevnom radu razlike se u oštrini u odnosu čak i na Full HD razlučivost, naravno, realno ne vide na ekranu ove veličine, no daleko od toga da je Sony s 4K razlučivosti planirao poboljšati oštrinu prikaza slike. Primjena u kojoj će ova silna količina piksela zaista doći do izražaja je, prije svega, VR, što je još jedan detalj zbog kojeg je Snapdragon 835 praktički nužan za ovaj uređaj. Još jedna primjena je u gamingu i reprodukciji HDR videa 4K razlučivosti sa streaming servisa na 4K ekranima (ako netko pokreće streaming baš na mobitelu).

Snapdragon 835

Aktualni Sonyjev top model dolazi s Qualcommovim osmojezgrenim Snapdragonom 835 pa samim time ima i 1 Gbps LTE modem, što je brzina za koju mobilni operateri diljem svijeta tek sada počinju nadograđivati svoje mreže. Ono što donekle razočarava jest činjenica da Xperia XZ Premium dolazi sa “samo” 4 GB RAM-a i 64 GB memorije za pohranu podataka – od ovogodišnjih superflagshipa očekuje se jedna razina više i dobar dio konkurenata je taj ekstra korak napravio, ponudivši telefone sa 6 GB RAM-a.

Tipka Power nalazi se u visini palca na desnoj strani telefona...
Tipka Power nalazi se u visini palca na desnoj strani telefona...

U ovom trenutku je, međutim, i 4 GB više nego dovoljno radne memorije za aktualne aplikacije i igre, osobito uz grafiku Adreno 540, pa Sonyjev telefon pokazuje jednako impresivne rezultate na sintetičkim mjerenjima i u svakodnevnom radu, gdje je u potpunosti fluidan u bilo kojoj situaciji. GeekBench 4 na multi-core mjerenju pokazuje skor od 5.840 za Xperiju XZ Premium, a na single-core mjerenju 1.940, što su brojke otprilike podudarne onima koje ima Samsung Galaxy S8.

Kada se sagleda svih pet karakteristika kojima Sony nastoji Xperiju XZ Premium učiniti zanimljivom najzahtjevnijim korisnicima – 4K HDR ekran, Snapdragon 835, kamera Motion Eye, stakleno-plastično-metalni finiš i Quick Charge 3.0 – jasno je da se radi o tehnološkoj preteči flagshipa kakvi tek dolaze. Dodaju li se ovakvim specifikacijama trendovske dosjetke poput izduženih ekrana, dvostrukih kamera i rubova osjetljivih na dodir – dobivamo preciznu sliku mobitela koji će tek biti predstavljeni. Lišen takvih gimmicka, Sonyjev adut bit će jedan od najpoželjnijih mobitela među developerima, kreatorima sadržaja i ostalim early adopterima.

Sony Xperia XZ Premium

  • Finiš i dizajn
  • 4K HDR ekran
  • Autonomija baterije
  • Motion Eye kamera
  • Veliki obrubi ekrana
  • Masa i dimenzije
Dizajn i finiš 9
Performanse 9
Baterija 9
Kamere 8
Ekran 10
UKUPNO 9
Cijena 6.500 kn Prikaži sve cijene