Xiaomi Mi Mix 2S je po nekim detaljima kopija iPhonea X, samo što nema - notch

Xiaomi je predstavio novi mobitel koji se čini kao umjerena kopija iPhonea X – riječ je o Mi Mix 2S modelu

Stjepan Bilić četvrtak, 29. ožujka 2018. u 07:00

Xiaomi je službeno predstavio svoj najnoviji mobitel – Mi Mix 2S. Na prvi pogled reklo bi se da se radi o umjerenoj kopiji iPhonea X. Naime, kopirali su sve što je dobro (dvostruka kamera), ali su bili i dovoljno mudri da izostave sve što na iPhoneu X ne valja (notch).

Kako je poznato od ranije, Mi Mix 2S temelji se na trenutno najsnažnijem Qualcommocom SoC-u – Snapdragonu 845. IPS zaslon odlikuje dijagonala od 5,99 inča, omjer stranica 18:9 te shodno tomu FHD+ rezolucija (2.160 x 1.080 točaka).

Što se dizajna tiče, više je nego očito kako je Xiaomi potražio inspiraciju u Appleovom taboru, jer Mi Mix 2S sa stražnje strane neodoljivo podsjeća na iPhone X. Najviše zbog dvostrukih kamera koje osim što su jednako pozicionirane imaju i identičan izgled.

Xiaomi je sa stražnje strane smjestio dvije kamere od 12 MP, od čega glavnu kameru potpisuje Sony (IMX363), a dodatnu, tele-foto kameru, Samsung (S5K3M3). Dizajnerski tim je na radost većine Androidaša odlučio ne kopirati Appleov notch, odnosno urez na vrhu zaslona. Kako bi u tome uspio, prednju kameru (5 MP) je ovog puta smjestio u donji, desni dio uređaja.

Što se tiče ugrađenih memorija, Mi Mix 2S stiže u dvije izvedbe sa 6 GB i 8 GB RAM-a te ovisno o modelu sa 64, 128 i 256 GB podatkovnog prostora. Pri kupnji trebat će voditi računa o podatkovnom prostoru budući da nije jedan model nema podršku za memorijske kartice.

Što se tehnologija tiče, Mi Mix 2S podržava bežično punjenje baterije (Qi), Bluetooth (5.0), NFC, Wi-Fi (802.11 ac) i LTE tehnologije. Spajanje putem kabela odvija se preko USB-C porta koji podržava samo USB 2.0 specifikacije. Energiju potrebnu za rad osigurava baterija kapaciteta 3.400 mAh.

Softversku stranu uređaja čini MIUI 9.5 koji se temelji na Androidu novijeg datuma – Androidu 8.0 , Oreo. Kineski korisnici umjesto Googleovog Assistanta dobit će Xioamijevo vlastito rješenje – XiaoAI. Mi Mix 2S obučen je u keramičko kućište sa metalnim okvirom.

DxO Mark obavio je i prve testove te je kamerama dodijelio visokih 97 bodova, čime se Mi Mix 2S ubacio na listu deset najboljim mobitela. DxO Mark navodi kako Mi Mix 2S ima odličan algoritam za suzbijanje šuma na fotografijama te autofocus sa faznom detekcijom. U testovima vezano uz fotografiju dobio je 101 bod, a u testovima vezano uz snimanje videa 88.

Mi Mix 2S nalazi se na sedmom mjestu DxO Mark Mobile ljestvice, odmah iza iPhonea X i Matea 10 Pro koji su osvojili jednak broj bodova – 97.

Što se cijena tiče, one će ovisno o modelu iznositi oko 530 USD (6GB/64GB), 575 USD (6GB/128GB) i 640 USD (8GB/256GB). Prodaja kreće od idućeg mjeseca (travanj 2018.).