Xperia 1 II, Xperia PRO 5G i Xperia 10 II, tri Sonyjeva mušketira

Sony je danas predstavio tri nove Xperije – dvije iz samog vrha ponude (Xperia 1 II, Xperia PRO 5G) te jednu iz srednjeg segmenta (Xperia 10 II)

Stjepan Bilić ponedjeljak, 24. veljače 2020. u 23:43

Kako je i bilo najavljeno Sony je 24. veljače predstavio nove pametne telefone iz serije Xperia. Riječ je o telefonima Xperia 1 II, Xperia Pro i Xperia 10 II. Prvi s popisa nije donio nikakvih naročitih iznenađenja, ali samo zato što su njegove potpune specifikacije procurile dan ranije.

Ipak jučerašnji izvor nije naveo kako se naziv ovog uređaja čita Xperia 1 Mark II. Tijekom predstavljanja otkriveno je kako navedena Xperia koristi dosta aplikacija i tehnologija koje su proizvod drugih Sonyjevih divizija. Primjerice, sučelje kamera aplikacije je istovjetno onom na Sonyjevim fotoaparatima Alpha. Zatim aplikaciju za obradu videa – Cinema Pro razvile su Sonyjeve divizije CineAlta i Alpha. Za korisnike koji radije uređuju fotografije Sony je uključio aplikaciju Camera Pro, a za ljubitelje dobrog zvuka hardver 360 Reality Audio.

Kako je već poznato Xperia 1 II nalazit će se u samom vrhu Sonyjeve ponude. No tamo neće biti sama, društvo će joj praviti Xperia Pro 5G koja se još uvijek nalazi u razvojnoj fazi pa stoga nisu ni poznate previše detaljne specifikacije. Zna se kako je ovaj model namijenjen profesionalcima, točnije kreatorima video sadržaja. Osim što će imati isti sustav kamera i zaslon kao i Xperia 1 II, Pro model će imati dvostruko veći podatkovni prostor (512 GB) te kućište otpornije na udarce, prašinu, vodu i druge nedaće koje prijete na otvorenom za vrijeme korištenja.

Da bi se lakše integrirala s DSLR fotoaparatima i video kamerama Xperia Pro dobit će i HDMI port. Preko njega će se moći povezati s navedenim uređajima te poslužiti za prijenos podataka s kamere na server korisnika kako bi se snimljeni materijal mogao što brže emitirati. U tome bi trebao pomoći jedinstveni raspored antena – 4-way 5G mmWave koji bi teoretski mogao (u idealnim uvjetima) ostvariti brzine prijenosa i od 5 Gbps ili čak i brže. Za sada je poznato kako će mmWave tehnologiju implementirati operateri iz SAD-a – AT&T, T-Mobile i Verizon. Potonje je ujedno i razlog zbog čega Xperia Pro neće biti dostupna na europskom tržištu.

Xperia 10 II
Xperia 10 II

Treći predstavljeni telefon nosi naziv Xperia 10 II i njezin je zadatak popuniti ponudu unutar srednjeg segmenta. Shodno tomu, specifikacije su slabije u odnosu na ostatak serije. Xperia 10 II temelji se na Snapdragon 665 čipu, ima 4 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. Za razliku od ostatka serije, ovaj model ima samo tri pozadinske kamere. Razlučivost glavne kamere je 12 MP, ultraširoke 8 MP te telefoto kamere 8 MP. Glavna kamera podržava PFAF, a telefoto optičko uvećanje do 2X. Selfie kamere je u rangu kamere na Xperiji 1 II – 8 MP.

Iako je zadržan omjer OLED zaslona od 21:9, zaslon je nešto manji – 6“ i niže razlučivosti – FHD+. Novi model je dobio oko 25% veću bateriju u odnosu na svog prethodnika (Xperia 10), kapacitet joj je 3.600 mAh. Baterija podržava Xperia Adaptice Charging tehnologiju koja će automatski prilagoditi način punjenja te tako produžiti vijek trajanja baterije. Kad smo kod zaštite spomenimo i kako i Xperia 10 II ima IP65/68 certifikat te Gorilla Glass 6 staklo.

Xperia 1 II i Xperia 10 II na tržištu bi se trebale pojaviti tijekom proljeća. Xperia 1 II stiže u drugom kvartalu godine po cijeni od oko 1.200 eura, a Xperia 10 II po cijeni oko 370 eura. Vrijeme dostupnosti i cijena Xperije PRO trenutno nije poznata, no glatko bi mogla stajati 2.000 ili više eura.Prijenosni bežični BT zvučnik

JAMO DS 3

Elegantan spoj oblika i funkcionalnosti. Savršen suputnik za glazbu u pokretu. Trajanje USB punjive baterije 6 sati, priključak za SD memorijsku karticu, FM radio, AUX ulaz, 150 Hz - 20k Hz.

779 kn 899 kn Kupi

Bežične in-ear BT slušalice

FOCAL SPARK

Kvalitetan Focal zvuk, aluminijsko kućište, ugrađen mikrofon i daljinski upravljač na kablu, do 8 sati trajanje bateriije, 16 Ohms, 20Hz – 20KHz, 103dB.

499 kn 799 kn Kupi