Cooler Master Tempest GP2711 je mini LED VA monitor sa 165 Hz i 576 zona lokalnog zatamnjenja

Cooler Masterov Tempest model pokušava se svidjeti gamerima sa 165 Hz i brzim odzivom te kreatorima sadržaja visokim pokrivanjem sRGB i DCI-P3 prostora boja

Bug.hr srijeda, 14. veljače 2024. u 07:05
SPECIFIKACIJE – Cooler Master Tempest GP2711
Ekran 27'' (2.560x1.440) / 165 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje VA / mini LED+ Quantum Dot
Kontrast/Svjetlina 3000:1 / 600 cd/m2
Vrijeme odziva 1 ms
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori 2x HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, 2x USB Type A, USB Type C,USB Type B, 3,5 mm audio

Cooler Master se u novim serijama monitora odlučio za VA panele kao u primjeru nedavno testiranog ultraširokog monitora GM34-CWQ2. Serija Tempest predstavljena je prije sad već dvije godine i ovaj model GP2711 je nasljednih modela GP27U i GP27Q s kojima dijeli neke sličnosti u dizajnu i mogućnostima, pri čemu je prvi bio 4k a drugi sličniji nasljedniku s 1440p rezolucijom. Cooler Master Tempest GP2711 je VA monitor s Quantum Dot slojem, tehnologijom lokalnog zatamnjenja ekrana i promovira se kao model za igrače, ali i profesionalne korisnike.

Šuplji metalni prsten u obliku Cooler Master logoa baza je stalka kod Tempes GP2711 modela
Šuplji metalni prsten u obliku Cooler Master logoa baza je stalka kod Tempes GP2711 modela

Dizajn je ostao sličan modelima prošle generacije pa je metalna baza stalka i dalje šuplja i dolazi u obliku Cooler master logoa, a relativno tanak stalak omogućuje vrlo napredne ergonomske mogućnosti, pa je monitor moguće podešavati po visini, zakretati, naginjati naprijed-natrag te staviti u pivot položaj. Monitor je relativno tanak, a minimalistička estetika nadograđena je tankim rubovima oko panela osim na donjoj strani gdje je smješten Cooler Master logo. Sa stražnje strane nalazi se i joystick za lakše upravljanje OSD izbornikom monitora, dok je hvatište stalka na centralnom dijelu stražnje strane okruženo optimiziranim dizajnom za bolje hlađenje monitora, za koje Cooler Master kaže da će omogućiti 5 stupnjeva nižu temperaturu u odnosu na standardni dizajn.

Mini LED osvjetljenje, tehnologija lokalnog zatamnjenja, Quantum Dot sloj i 165 Hz osvježavanje ekrana neki su od najvažnijih naglasaka ovog VA monitora s preciznim prikazom boja i visokom svjetlinom
Mini LED osvjetljenje, tehnologija lokalnog zatamnjenja, Quantum Dot sloj i 165 Hz osvježavanje ekrana neki su od najvažnijih naglasaka ovog VA monitora s preciznim prikazom boja i visokom svjetlinom

Popularna dijagonala za gaming monitore od 27 inča najčešće dolazi u kombinaciji s rezolucijom od 2560 x 1440 piksela i donosi dobar omjer oštrine, a da pritom ne trebate najsnažnije računalo za dobre performanse. U slučaju modela Tempest GP2711 imamo VA monitor s Quantum Dot slojem nanočestica koje pomažu kod kontrasta i raspona boja, a uz to je ovo model s mini LED pozadinskim osvjetljenjem. Karakteristika VA panela je viši kontrast i bolji prikaz crne u odnosu na IPS konkurenciju, ali i nešto uži kut gledanja. Quantum Dot u kombinaciji s mini LED omogućit će visoku svjetlinu koja u standardnom prikazu dolazi do 600 cd/m2, a u HDR načinu doseže iznimno visokih 1500 cd/m2. Budući da se radi o mini LED modelu, Cooler Master je iskoristio takvo pozadinsko osvjetljenje i donio 576 zona lokalnog zatamnjenja što će doprinijeti višem kontrastu i boljem prikazivanju tamnih scena među ostalim. Tempest GP2711 ima brz odziv te 165 Hz osvježavanje ekrana. Za gaming publiku uz te osnove monitor nudi podršku za promjenjivu stopu osvježavanja ekrana te službenu podršku za AMD FreeSync. Istovremeno, panel doseže 95% DCI-P3, 93,5% Adobe RGB te 99% sRGB pokrivanja prostora boja što ga čini zanimljivim odabirom i za kreativne profesionalce, koji bi doduše dodatno profitirali s 4K rezolucijom.

Dva HDMI 2.0 sučelja, Display Port i USB C predvode bogat set priključaka smješten sa stražnje strane
Dva HDMI 2.0 sučelja, Display Port i USB C predvode bogat set priključaka smješten sa stražnje strane

Što se tiče sučelja, sva su smještena sa stražnje strane i imamo dva HDMI 2.0, Display Port te USB C i dva USB tipa A, kao i 3,5 mm ulaz za slušalice. Ovaj model inače dolazi s integriranim stereo zvučnicima u konfiguraciji 2 x 2 W, a ugrađen je i KVM prekidač što znači da ćete s jednom periferijom priključenom na USB ulaze moći upravljati s više priključenih računala ili konzola.

I dok monitor još nije stigao na tržište, za usporedbu cijena njegovog IPS prethodnika bila je oko 740 eura, a kako se ovdje radi o mini LED modelu s lokalnim zatamnjenjem, visokom svjetlinom i preciznim prikazom boja, teško da će cijena biti niža.