Ford testira pametne narukvice za kontrolu razmaka među radnicima u tvornici

Jednom kada ponovno otvore svoje pogone za proizvodnju automobila u Fordu će možda koristiti zanimljivo tehnološko rješenje za poštivanje mjera distanciranja među zaposlenicima

Sandro Vrbanus petak, 17. travnja 2020. u 07:00

Kao i većina tvornica automobila u svijetu, one Fordove u SAD-u trenutačno su zatvorene. Planovi za njihovo ponovno pokretanje tek su u izradi, a u Fordu već gledaju kako bi osigurali da im radnici, kada se vrate na posao, budu na propisanim udaljenostima jedni od drugih i tako smanje vjerojatnost širenja COVID-19 zaraze. Za te su potrebe osmislili "pametne" narukvice za radnike koje već nekolicina volontera testira u njihovom pogonu u Plymouthu.

Vibriranjem do distanciranja

Narukvice rade na principu prepoznavanja drugih narukvica, a kada se nađu na udaljenosti manjoj od dva metra, korisnike vibriranjem upozoravaju na nepoželjno približavanje. Ovaj nosivi uređaj samo je jedna od mjera koju bi Ford mogao implementirati u svojim tvornicama kada ponovno započnu s proizvodnjom automobila.

Optimistične prognoze kažu da će se to dogoditi sljedećeg mjeseca, a do tada Ford će u nekoliko svojih pogona nastaviti s proizvodnjom medicinskih respiratora umjesto automobilskih dijelova.

Druge mjere zaštite zdravlja radnika koje planiraju uključivale bi mjerenje temperature na ulasku u pogon, obvezu nošenja maski za lice te ponegdje i zaštitnih vizira. Naravno, o implementaciji ovih mjera nadležni u Fordu prvo moraju konzultirati sindikat, a nakon toga će biti odlučeno koje mjere su primjerene za održavanje zdravstvene sigurnosti na radnim mjestima.