Uradi sam narukvica za privatnost u blizini pametnih zvučnika

Profesori iz Chicaga osmislili su, i dali svima na raspolaganje, funkcionalni komad nosivog nakita koji može osigurati da vam razgovore ne "prisluškuju" razni pametni zvučnici

Sandro Vrbanus nedjelja, 16. veljače 2020. u 06:30

Ben Zhao i Heather Zheng su bračni par i profesori računalne znanosti na sveučilištu u Chicagu. U svojem domu prošle su godine, kao i milijuni drugih, počeli koristiti pametni zvučnik Amazon Echo. No, nije im se svidjelo da Alexa u njemu "prisluškuje" sve što se u kući događa, pa su došli na ideju. Zajedno s kolegom s istog fakulteta, Pedrom Lopesom, osmislili su narukvicu koja služi kao jammer i privremeno onesposobljuje mikrofone pametnih zvučnika.

Narukvica radi tako što emitira ultrazvučnu buku koja smeta mikrofonima i onemogućava im snimanje razgovora i svega drugoga iz okoline. Naravno, ova je buka nečujna ljudskom uhu.

Blokiranje svih mikrofona u blizini

Zahvaljujući okruglom obliku narukvice njezini signali emitiraju se se kroz 24 zvučnika u svim pravcima, pogotovo kad se korisnik ovog "pametnog nakita" pomiče – pa je tako u stanju blokirati rad mikrofona pametnih zvučnika u cijeloj prostoriji.

Da stvar bude bolja, profesori su sheme za svoj izum postavili sasvim besplatno na Internet, odakle ih svatko može preuzeti i izraditi si jednu ovakvu narukvicu za privatnost. Za izradu ovakvog jammera u kućnoj radinosti bit će potreban 3D pisač i ponešto snalaženja s elektronikom.

Način rada ove narukvice iskorištava propust koji postoji u gotovo svim pametnim zvučnicima na tržištu, a za koji je dokazano da u određenim uvjetima omogućava "hakiranje" istih, odnosno zadavanje tihih naredbi na daljinu.