Google hrvatskim učenicima i nastavnicima dao besplatan G Suite

Kako bi lakše održavali nastavu čak i kada zbog epidemije koronavirusa ne mogu otići u školu, učenicima i nastavnicima u Hrvatskoj omogućeno je učenje na daljinu i putem Googleovih servisa

Sandro Vrbanus petak, 13. ožujka 2020. u 14:42

Svim učiteljima, nastavnicima i učenicima u Hrvatskoj omogućeno je besplatno korištenje Google G Suite for Education usluge. Rezultat je to suradnje Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET i tvrtke Google, objavljeno je danas. Vjerojatno nije potrebno spominjati kako je taj potez reakcija na sve veće posljedice pandemije koronavirusa koja je i kod nas primorala Ministarstvo znanosti i obrazovanja da započne s pripremama za održavanja nastave putem Interneta.

G Suite for Education omogućuje korisnicima kreiranje sadržaja, zajednički rad korištenjem Google alata i usluga u javnom Googleovom oblaku s bilo kojeg mjesta i računala spojenog na Internet. Osnovni paket G Suite usluga uključuje pohranu svih datoteka i pristup datotekama, alate za izradu i dijeljenje dokumenata, proračunskih tablica i prezentacija, dijeljeni kalendar, slanje poruka, govornih i videopoziva. Povrh toga, uključuje i platformu Google Classroom koja sadrži alate za učenje na daljinu te korištenje Google Sites usluge za jednostavnu izradu mrežnih stranica.

Evo kako aktivirati besplatni G Suite

Svim navedenim uslugama moguće je pristupiti i na njih se prijaviti elektroničkim identitetom u sustavu AAI@EduHr na domeni skole.hr, uz prethodnu aktivaciju usluge na ovom mjestu.

Nakon aktivacije, osim G Suite alata, korisnici će sa svojim @skole.hr korisničkim računom pristupati i do bilo koje druge internetske aplikacije koje omogućuje autentifikaciju putem Google računa. Više informacija o svemu nastavnici i učenici mogu potražiti na stranicama CARNET-a.

Google i Microsoft, inače, svoje usluge za rad od kuće daju besplatno na ograničeno vrijeme korisnicima diljem svijeta kako bi olakšali rad u uvjetima karantene, samoizolacije, rada od kuće i sličnih mjera koje se uvode kako bi se spriječilo širenje zaraze.