Hrvatske škole pripremaju se na nastavu putem Interneta i televizije

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pozvalo je sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj da provedu pripremne aktivnosti vezane uz organizaciju nastave na daljinu iz pomoć informacijske tehnologije

Sandro Vrbanus četvrtak, 12. ožujka 2020. u 16:02

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputio je svim hrvatskim osnovnim i srednjim školama poziv na pripremne aktivnosti vezane uz organizaciju nastave na daljinu uz pomoć informacijske tehnologije. Ove pripreme treba obaviti kako bi se u slučaju eventualne promjene sigurnosne situacije vezane uz koronavirus učenicima i nastavnicima osiguralo učenje i poučavanje na daljinu – kažu iz Ministarstva.

MZO tako preporuča uspostavu informacijskih kanala putem platforme za učenje na daljinu Loomen, kroz "virtualne zbornice" ili "zajednice praktičara" (na sustavima Teams, Yammer, Moodle i sličnima). Razrednici su upućeni i da u ovim sustavima otvore "virtualne razrede" prema dostupnim uputama CARNET-a i MZO-a kako bi mogli biti spremni na održavanje nastave putem Interneta.

Komunikacija s roditeljima također online

Zanimljivo, razrednicima u razrednoj nastavi predloženo je da, ako to nisu do sada učinili, povežu roditelje u virtualnu grupu odgovarajućim komunikacijskim kanalima (Viber, WhatsApp, Facebook, e-mail, telefon…) zbog lakše razmjene informacija.

Sve ove mjere MZO preporuča provesti što ranije, a najkasnije do ponedjeljka, 16. ožujka do 12 sati. Sve daljnje obavijesti vezane uz selidbu nastave na Internet paralelno će se objavljivati na stanicama MZO-a, CARNET-a, Škole za život, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, objavljeno je.

Nastava i preko HRT-a

U provedbi nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu bit će uključena i Hrvatska radiotelevizija. Ona će od ponedjeljka emitirati programe nastavnih predmeta za niže razrede osnovne škole, a koristit će se otvoreni obrazovni materijali, materijali obrazovnog i školskog programa HRT-a, kao i materijali izrađeni posebno za tu priliku.

Učenicima viših razreda tako će biti namijenjena nastava online, dok će oni iz nižih razreda osnovne škole morati pratiti treći program HRT-a. Za njih od ponedjeljka kreće emisija nastavnog programa Škola na Trećem.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


Bookshelf stereo zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE1 ACTIVE

2 x 50W s integriranim A/B pojačalom, čista keramičko aluminijska konus tehnologija, WDT valovod za poboljšanu pokrivenost prostorija, podesivi bas i visoki tonovi, 40Hz-25kHz.

9.899 kn Kupi

Bežični HiFi zvučnici

KEF LSX

Apple Airplay 2, Spotify Connect, Tidal, DLNA, Wi-Fi, Bluetooth, KEF Control aplikacija, Uni-Q driveri, 48kHz/24bit, 59Hz - 28kHz .

8.999 kn Kupi