Hrvatske škole pripremaju se na nastavu putem Interneta i televizije

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pozvalo je sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj da provedu pripremne aktivnosti vezane uz organizaciju nastave na daljinu iz pomoć informacijske tehnologije

Sandro Vrbanus četvrtak, 12. ožujka 2020. u 16:02

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputio je svim hrvatskim osnovnim i srednjim školama poziv na pripremne aktivnosti vezane uz organizaciju nastave na daljinu uz pomoć informacijske tehnologije. Ove pripreme treba obaviti kako bi se u slučaju eventualne promjene sigurnosne situacije vezane uz koronavirus učenicima i nastavnicima osiguralo učenje i poučavanje na daljinu – kažu iz Ministarstva.

MZO tako preporuča uspostavu informacijskih kanala putem platforme za učenje na daljinu Loomen, kroz "virtualne zbornice" ili "zajednice praktičara" (na sustavima Teams, Yammer, Moodle i sličnima). Razrednici su upućeni i da u ovim sustavima otvore "virtualne razrede" prema dostupnim uputama CARNET-a i MZO-a kako bi mogli biti spremni na održavanje nastave putem Interneta.

Komunikacija s roditeljima također online

Zanimljivo, razrednicima u razrednoj nastavi predloženo je da, ako to nisu do sada učinili, povežu roditelje u virtualnu grupu odgovarajućim komunikacijskim kanalima (Viber, WhatsApp, Facebook, e-mail, telefon…) zbog lakše razmjene informacija.

Sve ove mjere MZO preporuča provesti što ranije, a najkasnije do ponedjeljka, 16. ožujka do 12 sati. Sve daljnje obavijesti vezane uz selidbu nastave na Internet paralelno će se objavljivati na stanicama MZO-a, CARNET-a, Škole za život, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, objavljeno je.

Nastava i preko HRT-a

U provedbi nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu bit će uključena i Hrvatska radiotelevizija. Ona će od ponedjeljka emitirati programe nastavnih predmeta za niže razrede osnovne škole, a koristit će se otvoreni obrazovni materijali, materijali obrazovnog i školskog programa HRT-a, kao i materijali izrađeni posebno za tu priliku.

Učenicima viših razreda tako će biti namijenjena nastava online, dok će oni iz nižih razreda osnovne škole morati pratiti treći program HRT-a. Za njih od ponedjeljka kreće emisija nastavnog programa Škola na Trećem.

📢 12 rata bez kamata

HP 255 G8

AMD RyzenTM 3 5300U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 15.6" LED FHD, Windows 11.

437,85€ 3.298,98 kn Kupi

📢 NOVO!

TEAMGROUP RAM

Nova memorija koja će se savršeno uklopiti u tvoje računalo!

79,50€ 598,99 kn Kupi

📢 12 rata beskamatno

SAMSUNG SSD

Vanjski 1TB SAMSUNG T7, MU-PC1T0H/WW, 1050 MB/s, USB-C, V-Nand.

145,86€ 1.098,98 kn Kupi


Visoka čvrstoća i dubok bass

KEF Q150 crni

Ovi dvosistemski bass-reflex zvučnici imaju frekvencijski odziv od 51Hz-28kHz (±3dB) i nominalnu impedanciju 8 ohma te zahtijevaju snagu pojačala od 10-100W

389,00 € 2.930,92 kn 490,00 € Akcija