Google i Microsoft softvere za rad od kuće privremeno daju besplatno

Zbog opasnosti od zaraze koronavirusom brojne su masovne ili edukacijske aktivnosti u pojedinim državama prebačene online, pa su ove kompanije odlučile svima olakšati obavljanje poslovnih i drugih zadataka

Sandro Vrbanus četvrtak, 5. ožujka 2020. u 10:47

Uslijed epidemije koronavirusa u nekim zemljama su zatvorene škole ili se otkazuju konferencije, a oni njihovi dijelovi koji se mogu odraditi putem Interneta, tako se i odrađuju. Kako bi olakšali odvijanje video konferencija i virtualnih sastanaka, te tako spriječili veće širenje zaraze u cijelom svijetu, Google i Microsoft povukli su neuobičajen, ali dobrodošao potez.

Poticanje rada od kuće

Google je tako najavio da će svim korisnicima svojih G Suite paketa, bez obzira gdje se u svijetu nalazili, omogućiti besplatno korištenje usluga Hangouts Meet i Google Classroom. Zaposlenici, edukatori, studenti i učenici tako će moći nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima bez da se moraju okupljati na jednom mjestu – posao i nastavu odrađivat će od kuće.

Usluga koja se inače naplaćuje 13 dolara po korisniku mjesečno bit će besplatna svima, najmanje do 1. srpnja. Google će svima dati mogućnost pokretanja video konferencija s do 250 sudionika, video prezentacija s do 100.000 gledatelja, te mogućnost snimanja i pohrane svega na Google Drive.

Microsoft je, pak, najavio da će rad na daljinu potaknuti davanjem besplatnog pristupa usluzi Microsoft Teams, sa svim dostupnim dodacima i inače naplatnim uslugama za zajednički rad, komunikaciju i održavanje virtualnih sastanaka. Ova ponuda bit će dostupna svim korisnicima u svijetu na razdoblje od šest mjeseci.