STEMwave Innovation Day održan u Infobipovom kampusu

Stemi i Infobip, uz podršku generalnog partnera A1 Hrvatska, uspješno su proveli četvrtu sezonu edukacijskog projekta STEMwave – Škola budućnosti i okončali je događanjem STEMwave Innovation Day

Bug.hr nedjelja, 12. svibnja 2024. u 02:23

Četvrtu godinu zaredom, Stemi i Infobip, uz podršku generalnog partnera A1 Hrvatska, uspješno su proveli sezonu 23/24 edukacijskog projekta STEMwave – Škola budućnosti te ga obilježili uz učeničku konferenciju ‘Innovation Day’. I ove godine više od 700 posjetitelja svjedočili su pregrštu interakcije, zabave i zanimljivih predavanja osiguranih od strane najboljih tehnoloških startupa, tvrtki i fakulteta.

Korak ispred uz najmodernije tehnologije

Posjetitelji, od kojih je većina učenika i učitelja osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske, imali su prilike iskušati razne tehnologije, natjecati se, doći u doticaj sa znanstvenim primjenama tehnologije, voziti dronove u simulatoru i slično.

"Generacije koje se sada školuju radit će poslove koji još ne postoje. Prenoseći im znanja iz područja umjetne inteligencije, robotike i interneta stvari želimo im pomoći da se pripreme na tehnološke promjene koje dolaze. Međutim, nove tehnologije koje preuzimamo moramo i kritički preispitivati jer nam uz brojne prednosti donose i brojne izazove, kao što je veća izloženost lažnim vijestima, sigurnosnim rizicima i negativnim sadržajima. Zato trebamo učiti djecu da kritički promišljaju o informacijama, odgovorno koriste tehnologije i ne vjeruju svemu što vide na društvenim mrežama. Želimo li da grade informirano i uključivo digitalno društvo, jednako je važno da razumiju odgovornost koja s time dolazi, kao i dati im tehnološke alate u ruke", izjavio je Ivan Skender, glavni direktor transformacije poslovanja, ljudskih potencijala i korporativnih komunikacija, A1 Hrvatska.

Uz spomenute izlagače, u istoj su se ulozi našle osnovne i srednje škole, a glavna tema bila su kreativna STEM rješenja koja razvijaju u svojim učionicama diljem Hrvatske.

Profesor Predrag Pale, jedan od naših pionira u implementiranju tehnologija u hrvatski obrazovni sustav, otvorio je bogat sadržajni program na glavnoj pozornici uz fenomenalnu prezentaciju o ‘zagonetnom STEM-u’ namijenjenu učenicima, a nakon toga održao i motivacijsko predavanje na radionici s učiteljima koji su aktivno uključeni u projekt STEMwave - Škola budućnosti.

Pobjednički timovi učenika prezentirali su svoje projekte iz područja robotike i umjetne inteligencije na kojima su radili tijekom protekle sezone. Ove godine su predstavili kreativna rješenja, uključujući chatbotove za darivanje krvi, hrabrog telefona, te chatbota koji educira korisnike o zdravstvenim pravima i obvezama te promiče zdrave životne navike. Također, učenici su u sklopu robotičkog programa pripremili plesne nastupe s Hexapod robotima i demonstrirali spoj tehnologije i umjetnosti. Novost ove godine je bila prilika za učenike da se okušaju u stvaranju video igara koristeći tehnologiju računalnog vida koju pokreće umjetna inteligencija.

"Infobip ima dugogodišnju tradiciju podržavanja obrazovnih inicijativa koje omogućavaju mladim talentima da razviju svoje vještine i pripreme se za izazove digitalne budućnosti. Ponosni smo što smo dio ovog izvrsnog projekta. Drago nam je što je ovaj projekt kroz svoju inačicu STEMwave dobio internacionalnu edukcijasku dimenziju, širenjem u Bosnu i Hercegovinu te Sjedinjene Američke Države. Širenje 'Škole budućnosti' odražava našu posvećenost obrazovanju i usavršavanju mladih ljudi diljem svijeta. Cilj nam je osigurati im kroz 'Školu budućnosti' pristup najnovijim tehnologijama i znanjima koje Infobip pruža, omogućavajući im istovremeno da postanu inovatori i lideri u svojim zajednicama", poručio je potpredsjednik Infobipa za ljudske potencijale, Marin Bezić.