/e/ kao alternativa Androidu s naglaskom na otvoreni kod

Gaël Duval, začetnik Linux distribucije Mandrake Linux predstavio je beta inačicu svojeg operativnog sustava /e/ koji se bazira na Androidu i stavlja naglasak na softver otvorenog koda

Matija Pavlić nedjelja, 16. rujna 2018. u 08:30

Gaël Duval, developer poznat između ostalog kao i začetnik Linux distribucije Mandrake Linux (danas Mandriva Linux) još prošle godine je najavio kako radi na novom operativnom sustavu za pametne telefone koji naglasak stavlja na komponente otvorenog koda izbjegavajući što više bilo kakav vlasnički softver.

Sada je dostupna beta inačica novog mobilnog operativnog sustava nazvanog /e/ prije poznatog i kao eelo baziranog na Googleovom Androidu (zapravo fork Lineage OS-a, konkretno inačice 14.1 koja se sama bazira na Android 7.1 Nougatu). Kako je već rečeno riječ je o sustavu koji se bazira na rješenjima otvorenog koda što znači da nema ni nekih standardnih Googleovih rješenja.

Umjesto Google Mobile Services komponente /e/ sadrži alternativnu i usporedivu microG komponentu, zadana aplikacija za elektroničku poštu je fork K9 aplikacije, zadana aplikacija za razmjenu SMS poruka je Signal, a tu je i aplikacija Telegram. Za pretraživanje Interneta ponuđene su tražilice Searx, DuckDuckGo i Qwant. Prisutni su i neki cloud servisi kao što je /e/ elektronička pošta i NextCloud servis za pohranu podataka.

Kratkoročni ciljevi daljnjeg razvoja ovog operativnog sustava predviđaju nadogradnju na LineageOS 15 (Android 8.0 Oreo), dodavanje mogućnost stvaranja sigurnosne kopije čitavog sustava te selidba s Google DNS-a na alternativna rješenja. Stabilna inačica sustava očekuje se tijekom iduće godine, u planu je i izrada virtualnog asistenta te moguće ostvarivanje partnerstva s proizvođačima hardvera.

Više o samom sustavu možete saznati na službenoj internetskoj stranici projekta. Inače /e/ ima podršku za mobilne uređaje nekoliko različitih proizvođača, a zahtjeva i otključan bootloader.