iOS 13.5 – ažuriranje s koronom na umu

Apple je izdao najnovije ažuriranje za svoj mobilni OS u kojem su glavne funkcionalnosti povezane s aktualnom situacijom i predstavljaju Appleov odgovor na zahtjeve korisnika

Sandro Vrbanus četvrtak, 21. svibnja 2020. u 09:54

Apple je u srijedu u javnu distribuciju pustio najnovije inačice svojih mobilnih OS-ova, iOS-a i iPadOS-a, brojčane oznake 13.5. Ovo ažuriranje u doba pandemije upravo zbog takve je situacije značajno drugačije nego što bi bilo u "normalnim" uvjetima, pa su glavne nove funkcionalnosti OS-a povezane upravo s koronavirusom i načinima borbe protiv širenja zaraze.

Lakše otključavanje s maskom

Apple je odgovorio na želje korisnika koji svoje mobitele koriste dok na licu imaju zaštitne maske, pa ih Face ID sustav ne prepoznaje. Nakon uzastopnog neuspješnog očitavanja lica iPhone je i do sada davao korisnicima opciju utipkavanja zaporke za otključavanje uređaja, a s ovim ažuriranjem to će biti ubrzano. U slučaju kada korisnik s maskom želi otključati svoj iPhone, umjesto da se uređaj "pati" s prepoznavanjem lica, polje za utipkavanje lozinke na ekran će biti moguće pozvati tek jednostavnim povlačenjem prsta po ekranu prema gore.

Praćenje kontakata među ljudima

Druga korona-orijentirana nadogradnja tiče se novog programskog okruženja za praćenje kontakata među korisnicima iOS uređaja, Exposure Notification‌ API. Ovo rješenje omogućava autorima mobilnih aplikacija za praćenje zaraze (kakve se već razvijaju u svijetu, pa čak i u Hrvatskoj) pristup Bluetooth modulu mobitela sa svrhom bilježenja kontakata.

Sustav radi tako što prati druge uređaje u svojoj blizini putem Bluetootha, bilježi ih, i na temelju određenih parametara "zaključuje" jeste li bili u bliskom kontaktu s drugom osobom. Tako se stvara anonimizirana mreža kontakata. U slučaju da netko s kime ste na taj način "umreženi" kasnije dozna da je pozitivan na COVID-19, i vama će doći obavijest da ste bili u kontaktu s potencijalnom zarazom.

Korištenje ove usluge, odnosno davanje pristupa mobilnim aplikacijama do ovih podataka, na dobrovoljnoj je bazi i može se podesiti unutar postavki aplikacije Health. Kontakti se u mobitelu čuvaju 14 dana, koliko je obično najduže trajanje inkubacije ove bolesti. Za sada funkcija nije aktivirana u Hrvatskoj.

iOS i iPadOS 13.5. zakrpali su još ponešto manjih propusta i donijeli određeni broj sitnih općenitih poboljšanja sustava.