Loša vijest za korisnike Windowsa 7 i 8 - Nvidia odustaje od podrške za upravljačke programe

Nvidijin će posljednji upravljački program koji službeno podržava stare verzije Windowsa biti dostupan 31. kolovoza ove godine

Matej Markovinović nedjelja, 13. lipnja 2021. u 17:53

Nvidia planira prestati s podrškom za Windows 7, Windows 8 i Windows 8,1 u listopadu ove godine. Naime, tvrtkini će upravljački programi od tada biti dostupni isključivo za Windows 10, a na starijim će se generacijama Microsoftovog operativnog sustava moći preuzeti samo ključna sigurnosna ažuriranja i to sve do rujna 2024. godine, prenosi The Verge.

Razlog Nvidijinog odustajanja od starijih Windowsa je činjenica da je Microsoft već prekinuo podršku za „sedmicu i osmicu“, a proširena podrška za Windows 8,1 završava u siječnju 2023. godine.

„Kako bi vlasnicima GeForcea osigurali najbolju moguću sigurnost, podršku i funkcionalnost, Nvidia će se sada usredotočiti na Windows 10 operativni sustav“, objašnjavaju iz tvrtke ističući da velika većina GeForce korisnika upotrebljava Microsoftov trenutno najnoviji operativni sustav.

No, iako je trenutno oko 1,3 milijarde aktivnih Windows 10 uređaja, Statcounter procjenjuje da 15 posto korisnika Microsoftovog operativnog sustava koristi Windows 7, no njegova je korištenost na Steamu ispod dva posto, dok „desetka“ dominira u tom području s 93 posto rasprostranjenosti.

Podsjećamo da se već neko vrijeme „šuška“ o Microsoftovom izbacivanju Windowsa 11, pa je tako na developerskoj konferenciji Build 2021, izvršni direktor tvrtke Satya Nadella najavio da će nova generacija Windowsa biti vrlo brzo predstavljena. Navodi se bi se nove informacije trebale saznati 24. lipnja na tvrtkinom online događaju.