MS-DOS 4.0 sada je otvorena koda i dostupan svima

Bitan dio računalne povijesti, MS-DOS 4.0, razvili su zajedničkim snagama IBM i Microsoft, a sada je on potpuno otvorena koda pod MIT-jevom licencom, besplatan za korištenje, modificiranje i proučavanje

Sandro Vrbanus utorak, 30. travnja 2024. u 10:52

Gotovo četiri desetljeća nakon što je izrađen, a da nikada nije bio uvedenu široku upotrebu, MS-DOS 4.00 sada je dostupan kao operacijski sustav otvorena koda na GitHubu. Tamo ga se može naći u izvornom obliku, preuzeti potpuno besplatno, pa pod MIT-jevom licencom s njime praktički činiti što god je kome volja – od modificiranja, kopiranja, distribuiranja, pa čak i prodavanja. No, najvjerojatnije je da će ta objava poslužiti tek za proučavanje jednog zanimljivog softverskog proizvoda iz 1986. godine.

Raritet među OS-ovima

Tada je, naime, Microsoft u suradnji s IBM-om izrađivao MS-DOS, pa je u tom procesu nastala i verzija o kojoj danas pišemo, Multitasking DOS, prvi operacijski sustav koji je podržavao izvođenje programa u pozadini, tj. višezadaćnost (multitasking). Predstavljen je bio u Parizu, a posljedično ga je licenciralo tek nekoliko europskih kompanija, dok je IBM nastavio s radom na verziji MS-DOS 3.x, kao i kasnije, zajedno s Microsoftom, na OS/2. Time je verzija 4.0 ostala gotovo pa zaboravljena, a ubrzo ju je zamijenio i MS-DOS 4.01, koji nije podržavao multitasking.

Nedavno su slučajno otkrivene diskete s raritetnom verzijom MS-DOS-a 4.00, zajedno s izvornim kodom i dokumentacijom, pa su ih iz Microsofta odlučili otvoriti i ponuditi javnosti. Sve se danas može naći na GitHubu, a za pokretanje prastarog OS-a potrebno je imati originalni IBM PC XT, novije Pentium računalo, ili ako to nemate pri ruci, poslužit će i neki od kompatibilnih x86 emulatora.

Na istom mjestu moguće je pronaći i ranija izdanja MS-DOS-a, također besplatno i otvorena koda. Inačice 1.25 i 2.0 na taj su način otvorene prije desetak godina.