Tri detalja po kojima se ističe macOS Big Sur

Prvi puta nakon 19 godina macOS više nema brojčanu oznaku 10 (X), već je ona sada skočila na 11. Prilično velika dizajnerska nadogradnja otvara novo poglavlje za Appleov desktop operacijski sustav

Sandro Vrbanus subota, 27. lipnja 2020. u 14:00

Uz najavu da će Mac računala u skorijoj budućnosti prijeći na ARM ahitekturu, te da će slijedom toga moći nativno izvoditi iOS i iPadOS aplikacije, Apple je krenuo u dizajnersko približavanje svojih mobilnih i desktop operacijskih sustava. Izdvajamo tri detalja po kojima će se nova verzija macOS-a, nazvana Big Sur, izdvojiti od svih dosadašnjih, i zbog kojih – barem s dizajnerske strane – čini iskorak, dovoljno velik da ju je Apple odlučio, nakon 19 godina, označiti novom brojčanom oznakom. Predstavljamo Appleov Big Sur, odnosno macOS 11, i njegove uočljive novitete:

Prozirni izbornik

U gornjem desnom uglu zaslona korisnici će novog macOS-a imati sasvim drugačiji izbornik. Proziran, s više funkcija, te s uključenim Control Centreom i padajućim notifikacijama kakve su poznate iz iOS-a. Kratice za najkorištenije funkcije, klizači za jačinu zvuka i svjetlinu ekrana, svi se nalaze nadohvat ruke, a moguće im je mijenjati raspored. Također, iz novog iOS-a posuđeni su i widgeti koje je moguće rasporediti po vlastitim željama.

Upravljanje baterijom

Potpuno nov izgled dobila je i sekcija za upravljanje baterijom. Osim samog piktograma velike zelene baterije, koji je doživio dosta kritika u prvim danima beta testiranja macOS-a, Big Sur je dobio napredno praćenje potrošnje baterije. Zajedno s povijensim pregledom potrošnje i punjenja, te naprednim postavkama za optimiziranje korištenja baterije, i ovaj se izbornik mogućnostima približio onome poznatom iz Appleovih mobilnih OS-ova

Startup zvuk

I jedna audio novost. Apple je za novi macOS posegnuo za jednim starim rješenjeim – vratili su zvuk koji Mac računala emitiraju prilikom uključivanja, odnosno podizanja operacijskog sustava. Isti je godinama bio sastavni dio macOS-a X, da bi 2016. godine nestao.

Posljednjih godina moglo ga se čuti tek na MacBooku Air od 13 inča iz 2017. godine, a svi ostali vlasnici Macova morali su ga ručno uključivati u naredbenom retku.  S nadogradnjom na Big Sur prepoznatljivi se startup zvuk vraća u svojem nekadašnjem obliku.