Albert Einstein na najmanjem zlatniku na svijetu

Iznimno popularna slika slavnog fizičara kako plazi jezik našla se na novoj švicarskoj kolekcionarskoj zlatnoj kovanici promjera manjeg od tri milimetra

Sandro Vrbanus nedjelja, 26. siječnja 2020. u 06:00

Švicarska službena kovnica novca Swissmint izdala je prošloga tjedna sasvim jedinstvenu kovanicu namijenjenu prije svega kolekcionarima. Denominacija joj je ¼ švicarskog franka, a svojim dimenzijama zaradila je titulu najmanje kovanice na svijetu – promjerom mjeri tek 2,96 milimetara, a masa joj je 0,063 grama. Kovanjem minijaturnog novčića Swissmint je, ističu, htio pomaknuti granice tehnologije i izraditi nešto potpuno jedinstveno.

Zlatnik i posebna kutija
Zlatnik i posebna kutija

No, nisu dimenzije sve što je oko ove kovanice zanimljivo. Na njezinom licu nalazi se reljef Alberta Einsteina, i to preuzet s poznate fotografije na kojoj vjerojatno najpoznatiji znanstvenik u povijesti plazi jezik. Ovime Švicarci odaju počast slavnom fizičaru koji je živio i radio u njihovoj zemlji, a kažu i kako je smještanje Einsteinovog lika na najmanju kovanicu na svijetu počast njegovoj odlučnosti i strpljenju.

Kovanica je izrađena od 99,9%-tnog zlata, izrađena je u samo 999 primjeraka, a svi su, koliko se može vidjeti na službenoj trgovini, rasprodani. Cijena im je (bila) 200 franaka, odnosno oko 1.400 kuna.

Zlatnik dolazi u posebnoj dekorativnoj kutiji, smješten na prozirnu podlogu s povećalom s obje strane, kako bi njegovi vlasnici mogli u potpunosti uživati u svim detaljima na minijaturnom novčiću.