Apple reorganizira upravu, vjerojatno zbog razvoja svojeg automobila

Dan Riccio, dosadašnji šef hardverskog odjela u Appleu, poslan je na tajanstveni novi projekt, dok će njegovu ulogu u razvoju hardvera preuzeti dosadašnji potpredsjednik tog odjela John Ternus

Sandro Vrbanus utorak, 26. siječnja 2021. u 15:37

Šuškanja o tome da se Apple ozbiljno priprema na razvoj i proizvodnju električnih automobila ovih su tjedana sve glasnija. Podsjetimo, do sada smo doznali da su već daleko odmaknuli u pregovorima o proizvodnji s grupacijom Hyundai, koja je pak za projekt Appleovog mogućeg automobila zadužila svoju podružnicu Kiju.

Kad je riječ o tome kako će se Apple s novim izazovom nositi interno, jedan djelić slagalice dobili smo u vidu priopćenja za javnost iz Cupertina. Apple je jučer potvrdio da će njihov dugogodišnji prvi čovjek hardverskog odjela, Dan Riccio, biti poslan na "drugo radno mjesto koje će se fokusirati na novi projekt". I dalje će biti odgovoran izravno Timu Cooku.

Apple Car na pomolu?

Dan Riccio u Appleu radi od 1998. godine, i od tada je sudjelovao u projektima razvoja hardvera – od prvog iMaca pa sve do iPhonea 12 i novih Macova s Appleovim čipovima. Bio je zadužen, među ostalim, i za sastavljanje timova hardverskih inženjera kao i planiranje i organizaciju masovne proizvodnje. Riccio će po novome biti potpredsjednik inženjerskog odjela, a iz kompanije poručuju da će "nastaviti igrati ključu ulogu u oblikovanju budućnosti Appleovih proizvoda".

Iz ovih riječi može se protumačiti samo jedno – Apple u razvoju ima toliko velik i bitan "sporedni" projekt da je na njega poslao svojeg najboljeg čovjeka, stručnog u razvoju hardvera i organiziranju serijske proizvodnje. Taj vrlo važni projekt u ovom trenutku vjerojatno neće biti nova računala, slušalice ili nešto slično – bit će to, kažu upućeni, električni automobil, koji svjetlo dana ima ugledati u narednih tri do sedam godina.

Umjesto Riccia, hardverski odjel Applea zadužen za računala, mobitele i ostale poznate proizvode od sada će voditi John Ternus, koji je u kompaniji zaposlen od 2001. godine. Prvo je radio u odjelu za dizajn proizvoda, a od 2013. godine ima i ulogu potpredsjednika odjela hardverskog inženjerstva. Posljednji veliki projekt kojeg je vodio bila je izrada hardvera za iPhone 12, kao i tranzicija Macova na Appleove procesore. Od sada će Ternus držati i poziciju starijeg podpredsjednika hardverskog odjela.