Austrijska mlada tech zvijezda dolazi na .debug pričati o smrti i kvantnim računalima

Predstavljamo jedinstveno predavanje u kojem će se ispreplesti biologija, kemija, biotehnologija, kvantno računalstvo i programiranje. Njega će na .debugu održati Alex Waldherr

debug.hr nedjelja, 6. lipnja 2021. u 06:00

U predavanju pod naslovom Life at the tiny edge, prvoga dana .debuga u tracku #devslife, imat ćemo prilike upoznati Alexandru Waldherr, koja trenutačno završava studij medicinske kemije na Tehničkom sveučilištu u Dublinu. Osim toga sudjeluje u globalnom programu mladih kojem je cilj povećati pristupačnost i raznolikost u području kvantnog računalstva, a s CERN-om je surađivala na proučavanju antistranih kvarkova.

Strast joj je proučavanje minijaturnih procesa kojima lakše razumijeva mikrobe, ali i kvantne sustave, kako bi postala bolja kemičarka, programerka, a naposljetku i – bolja osoba. Proslavila se svojim nastupima na konferencijama i jedinstvenom kombinacijom tema o kojima govori, a evo kako je za Bug.hr najavila svoj nastup na .debugu…

.debug: Alex, kako bi nam opisala svoje područje interesa?

Krenimo ovako. Intrigantan aspekt najmanjih dimenzija, na kvantnoj skali, jest što mi jedva da možemo razumjeti što se tamo događa. S (bio)kemijskog stajališta, istraživanje tih dimenzija je zapanjujuće iskustvo jer elektroni i atomske jezgre imaju izravan dodir s kvantnom tehnologijom – oni su i sami kvantni sustavi! Sveti gral foldanja proteina i drugih biokemijskih mehanizama mogao bi jednoga dana biti pronađen upravo na kvantnom računalu. Rezultat toga bit će bolji materijali i lijekovi. No, za sada se takve tehnologije tek predlažu i testiraju.

.debug: Imaš li preporuke za one koje ovo područje interesira?

Koje god da vam je područje interesa ili stručnosti, razmišljajte "izvan okvira" i načinite prve korake! Na našem prilično opskurnom primjeru kemije, postaje nam jasno da je kvantno računalstvo vrlo interdisciplinarno te da kvantna računala 2030-ih godina samo čekaju upravo vas i vaše sudjelovanje u njihovom razvoju.

.debug: Što, dakle, očekujemo od tvojeg predavanja na .debugu?

Pa, naslov je "Life at the Tiny Edge" – pa ćemo prvo popričati o smrti i proteinu ubikvitinu. Pokušat ću publiku dovesti u (bio)kemijski način razmišljanja, koji će im pokazati da su forma i funkcija usko povezane, sve na primjeru biosinteze proteina.

Strukturni integritet proteina daje im, dakle, specifične funkcije, a što je onda s kubitima? Kako oni izgledaju i kako funkcioniraju? Kako izraditi kvantnu računalnu molekulu sa 7 kubita koja može izvoditi Shorov algoritam? Koje su implikacije i ograničenja ove tehnologije? I na kraju, kako debugirati kvantna računala statistikom – eto, ukratko, pokušat ću odgovoriti na ova pitanja.


Ulaznice za online praćenje .debuga i dalje su u prodaji, potražite ih na www.debug.hr.

Ako ste dovoljno brzi, još imate vremena biti jedan od prvih 200 kupaca online-only ulaznice koji će dobiti i čuveni .debugov ruksak pun raznih gudija naših partnera!