Edward Snowden dobio rusko državljanstvo izravnom odlukom Putina

Najpoznatiji američki zviždač, koji je javnosti otkrio kako obavještajne agencije te zemlje masovno prisluškuju građane, nakon devet godina egzila u Rusiji i službeno je dobio njihovo državljanstvo

Sandro Vrbanus utorak, 27. rujna 2022. u 06:20

Edward Snowden vjerojatno je najpoznatiji zviždač na svijetu. Informatičar koji je radio za američku obavještajnu agenciju NSA i odande ukrao podatke o protuustavnom masovnom prisluškivanju građana, a potom u SAD-u proglašen za veleizdajnika, utočište je našao u Rusiji. Tamo se skriva od, prema njemu, nepravednih optužbi za špijunažu i sudskog procesa koji mu ne bi jamčio pravično suđenje.

Iz Rusije od 2013. godine radi, bavi se aktivizmom, zaštitom privatnosti i ljudskih prava, a 2019. godine izdao je i memoare u kojima iznosi svoju stranu priče o događaju koji mu je obilježio život – iznošenju "prljavog veša" američkih špijunskih agencija u javnost.

Hoće li morati u rat?

Danas 39-godišnjak, Snowden se i dalje nada da će ga neka nova vlast SAD-a pomilovati, no za svaki slučaj zatražio je i državljanstvo Rusije, kao i politički azil u dvadesetak drugih država. Niti jedna ga nije htjela primiti, sve do sada. Ovoga ponedjeljka predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, u pauzi od vođenja agresije na Ukrajinu, potpisao je dekret kojim je 75 ljudi automatski dobilo rusko državljanstvo – a među njima nalazi se i Snowdenovo ime.

Ukaz predsjednika Ruske Federacije o dodjeli državljanstva Snowdenu i ostalima
Ukaz predsjednika Ruske Federacije o dodjeli državljanstva Snowdenu i ostalima

Američki zviždač inače od 2020. godine u Rusiji ima dozvolu za trajni boravak, tamo se 2017. godine vjenčao s dugogodišnjom djevojkom, zasnovao obitelj te ima već dvoje djece, rođene u Moskvi. Jedan od najčešćih komentara na ovu vijest na društvenim mrežama je: "Hoće li ga sada Putin i mobilizirati?".HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

Hibridno integrirano pojačalo

VINCENT SV-737

Bluetooth, WiFi, 20 Hz - 20 kHz, > 90 dB, 47 kOhm, 590 W, WAV, FLAC, APE, LPCM, MP3, ACC, AC3, WMA, 6 x stereo RCA, 2 x Optical, 2 x Coaxial.

24.999 kn 3.317,94 € Kupi

Wireless podni zvučnici

KEF LS60

Visokokvalitetan streaming, Wi-Fi, Apple AirPlay 2, Google Chromecast, Roon Ready, Bluetooth, Spotify, Tidal, Deezer, 26 Hz - 36 kHz, 111 dB.

49.999 kn 6.636,01 € 52.699 kn Kupi