Edward Snowden dobio rusko državljanstvo izravnom odlukom Putina

Najpoznatiji američki zviždač, koji je javnosti otkrio kako obavještajne agencije te zemlje masovno prisluškuju građane, nakon devet godina egzila u Rusiji i službeno je dobio njihovo državljanstvo

Sandro Vrbanus utorak, 27. rujna 2022. u 06:20

Edward Snowden vjerojatno je najpoznatiji zviždač na svijetu. Informatičar koji je radio za američku obavještajnu agenciju NSA i odande ukrao podatke o protuustavnom masovnom prisluškivanju građana, a potom u SAD-u proglašen za veleizdajnika, utočište je našao u Rusiji. Tamo se skriva od, prema njemu, nepravednih optužbi za špijunažu i sudskog procesa koji mu ne bi jamčio pravično suđenje.

Iz Rusije od 2013. godine radi, bavi se aktivizmom, zaštitom privatnosti i ljudskih prava, a 2019. godine izdao je i memoare u kojima iznosi svoju stranu priče o događaju koji mu je obilježio život – iznošenju "prljavog veša" američkih špijunskih agencija u javnost.

Hoće li morati u rat?

Danas 39-godišnjak, Snowden se i dalje nada da će ga neka nova vlast SAD-a pomilovati, no za svaki slučaj zatražio je i državljanstvo Rusije, kao i politički azil u dvadesetak drugih država. Niti jedna ga nije htjela primiti, sve do sada. Ovoga ponedjeljka predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, u pauzi od vođenja agresije na Ukrajinu, potpisao je dekret kojim je 75 ljudi automatski dobilo rusko državljanstvo – a među njima nalazi se i Snowdenovo ime.

Ukaz predsjednika Ruske Federacije o dodjeli državljanstva Snowdenu i ostalima
Ukaz predsjednika Ruske Federacije o dodjeli državljanstva Snowdenu i ostalima

Američki zviždač inače od 2020. godine u Rusiji ima dozvolu za trajni boravak, tamo se 2017. godine vjenčao s dugogodišnjom djevojkom, zasnovao obitelj te ima već dvoje djece, rođene u Moskvi. Jedan od najčešćih komentara na ovu vijest na društvenim mrežama je: "Hoće li ga sada Putin i mobilizirati?".