Elon Musk postao drugi najbogatiji čovjek na svijetu

Porastom vrijednosti dionice Tesle u proteklih nekoliko tjedana procijenjeno bogatstvo Elona Muska popelo se do 128 milijardi dolara, čime je on prvi puta prestigao Billa Gatesa

Sandro Vrbanus utorak, 24. studenog 2020. u 12:10

Bloombergova ljestvica milijardera ovih je dana doživjela ne baš uobičajenu promjenu pri samom vrhu. Porastom cijene dionice Tesle, prvi čovjek kompanije i njezin suvlasnik u iznosu od 20% Elon Musk pomaknuo se za dva mjesta prema gore i sada je drugi najbogatiji čovjek svijeta. Zadnji puta kada smo provjeravali ovu ljestvicu, krajem kolovoza, Jeff Bezos je upravo bogatstvom bio premašio 200 milijardi, a Musk se tada nalazio na 4. mjestu s procijenjenim bogatstvom od nešto preko 100 milijardi dolara.

Preskočio Gatesa i Zuckerberga

Danas je situacija nešto drugačija, pa se Bezos vratio na 182 milijarde ali zadržao prvo mjesto, dok je Musk nastavio napredovati. Trenutačno se nalazi odmah iza Bezosa i "teži" 128 milijardi dolara, tek nešto više od vječnog stanovnika ove ljestvice Billa Gatesa, koji je sada skliznuo na treće mjesto. U međuvremenu je i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg pao s trećega na peto mjesto.

Musk porast vrijednosti svoje osobne imovine može primarno zahvaliti dobrim rezultatima Tesle, čija vrijednost dionica značajno raste. Sve to koincidiralo je s oporavkom američkih burzi nakon optimističnih vijesti o pronalasku efikasnih cjepiva za COVID-19. Dodatno, Teslina je dionica prošloga tjedna ušla i u sastav elitnog burzovnog indeksa S&P 500, što je investitorima dalo pozitivan signal. Vrijednost joj je tako u manje od mjesec dana došla s 388 na preko 520 dolara.

Aktualno stanje na vrhu ljestvice milijardera
Aktualno stanje na vrhu ljestvice milijardera

Istodobno se tržišna valuacija Tesle približila iznosu od 500 milijardi dolara. Elon Musk je zahvaljujući svemu tome svoje osobno bogatstvo u posljednjem tjednu povećao za preko 7 milijardi dolara i nastavio pozitivan trend. Godinu je bio započeo na tek 35. mjestu Bloombergove ljestvice i s "tek" 27 milijardi američkih dolara vrijednosti imovine.

20% dionica Tesle koje Musk posjeduje čine oko tri četvrtine njegove ukupne imovine. Ostatak se odnosi na udjele u drugim, ali ne manje propulzivnim, poslovnim entitetima poput SpaceX-a, The Boring Companyja i Neuralinka.