Elon Musk organizira natjecanje u brzom bušenju tunela

Dok njegova The Boring Company napreduje s bušenjem komercijalnog tunela ispod Las Vegasa, Elon Musk je osmislio i natjecanje kojem je cilj na inovativan način ubrzati taj proces za budućnost

Sandro Vrbanus nedjelja, 12. srpnja 2020. u 07:00

The Boring Company, tvrtka Elona Muska koja u imenu ima igru riječi (boring = bušenje, ali i dosadno), trenutačno užurbano radi na projektu komercijalnog tunela ispod Las Vegasa. Isti bi trebao povezivati dva kraja sajamskog prostora na kojem se svakoga siječnja održava CES, a prvi tunel trebao bi profunkcionirati prije CES-a 2021.

Kako je brzina bušenja tunela nešto čemu u "dosadnoj" kompaniji oduvijek teže, Musk je zamislio da bi se taj proces trebao odvijati brže nego što puž hoda. Klasični strojevi za bušenje tla trenutačno su 14 puta sporiji od prosječnog puža, a automatizacijom, elektrifikacijom, povećanjem snage, i drugim tehnološkim inovacijama The Boring Company stremi svojem cilju – pobjedi u utrci s puževima.

Zadatak: pobijedite puža

Da bi se pobjeda dogodila, potrebne su dodatne inovacije i ideje kojih očito sami nemaju dovoljno, pa su pozvali sve zainteresirane na svoje (ako vam već nije dosta ove igre riječi) ne-dosadno natjecanje, odnosno Not-a-Boring Competition. Pozvani su studentski timovi, hobisti, profesionalci, i svi drugi iz cijeloga svijeta da osmisle, izrade i prikažu svoje rješenje za napredno i brzo bušenje tunela.

Prvi krug natjecanja bit će održan u proljeće sljedeće godine. Natjecatelji će imati zadatak "pobijediti puža", odnosno što brže probušiti tunel duljine 30 metara i promjera pola metra. Nagrade će se dodjeljivati za najbrže izrađeni tunel, najbrže postavljenu površinu po kojoj se tunelom može provesti malena Tesla na daljinsko upravljanje, te za najtočniji sustav navođenja, odnosno preciznosti bušenja.

Imate li i sami kakvu ideju i ambicije za brzo podzemno bušenje, link za prijave je ovdje.