Pristup Internetu putem SpaceX-ovog Starlinka: sve što znamo do sada

SpaceX ubrzano lansira nove pakete satelita i konstelaciju Starlink polako približava početku javnog beta testiranja. Iako nisu poznati detalji, neke činjenice o pristupu Internetu preko njega već znamo

Sandro Vrbanus subota, 20. lipnja 2020. u 19:38

SpaceX će narednoga utorka, 23. lipnja, lansirati već treći paket satelita Starlink ovoga mjeseca. Bit će i deveta "pošiljka" od po 60 (ili nekad nešto manje, ovisno o drugom teretu) malenih komunikacijskih satelita ukupno, što znači da će ih do kraja lipnja u Zemljinoj orbiti biti preko 500 aktivnih, i da će ih se sve češće moći vidjeti na nebu. SpaceX ovim projektom, u koji planira uložiti vlastitih 10-ak milijardi dolara, želi pokriti svijet satelitskim internetskim signalom te širokopojasnom vezom na koju će se bit lako i jeftino spojiti.

Za to će im trebati najmanje 12 tisuća satelita, iako su prošloga mjeseca zatražili dozvolu za 2. generaciju projekta koja bi trebala uključivati njih čak 30 tisuća. Ova godina mogla bi za Starlink biti presudna, jer je do njezinog kraja plan da se sateliti u konstelaciju dodaju svaka dva tjedna, te da prije kraja godine bude pokrenut beta testni pristup Internetu putem ove komunikacijske mreže.

Kako bi dobili mogućnost za državni poticaj od američkog FCC-a, u iznosu do najviše 16 milijardi dolara, SpaceX će morati do 15. srpnja pokazati da je u stanju osigurati internetsku vezu s latencijom manjom od 100 milisekundi, pa je rad na puštanju sustava u pogon trenutačno ubrzan. Privatna testna mreža već je aktivna, a pristupiti joj se može iz Starlinkovog sjedišta.

Sjeverna Amerika i Kanada trebale bi biti pokrivene signalom već ove godine. Svako novo lansiranje daje mreži dodatnih 1 Tb/s propusnosti, a SpaceX cilja da u konačnici latencija mreže bude 25-35 ms, čak možda ispod 20, a s mogućnošću da u budućnosti padne na tek 8 milisekundi, sa spomenutom drugom generacijom satelita. O propusnosti pojedinačne veze za sada se nisu očitovali.

Dobro, a kada ćemo mi na red?

Sa sadašnjih 500-tinjak satelita, dakle, SpaceX planira prvo omogućiti beta testiranje. Isto bi trebalo započeti u SAD-u i Kanadi ovog kolovoza, a u ostatku svijeta (odnosno onom njegovom dijelu pokrivenom signalom) već u studenome ove godine. Želite li i sami doznati kada ćete moći SpaceX-ov "NLO na štapu", kako ga je opisao pokretač cijelog projekta Elon Musk, usmjeriti prema nebu i hvatati internetski signal iz niske orbite, već sada se za to možete predbilježiti na njihovim stranicama.

Prve fotografije testne Starlinkove satelitske antene pojavile su se ovih dana na Redditu
Prve fotografije testne Starlinkove satelitske antene pojavile su se ovih dana na Redditu

Vrijeme aktiviranja usluge za pojedini dio svijeta ovisit će o zemljopisnoj širini, ići će od većih prema manjima, a u kompaniji su i dalje pri planu da tijekom 2021. budu pokrivena gotovo sva naseljena područja svijeta. Jednom kada se to dogodi, bit će potrebno nabaviti spomenuti prijemnik. Prema najavama, bit će to antena promjera 48 centimetara koju će biti potrebno tek uključiti u struju i okrenuti prema nebu, a sve ostalo odvijat će se automatski.