Kontroverzni osnivač Nikole, Trevor Milton, osuđen zbog prevare

Federalni sud proglasio je Miltona krivim po četiri točke optužnice, a glavni mu je krimen davanje neistinitih izjava kojima je umjetno podizao vrijednost dionica svoje kompanije

Sandro Vrbanus subota, 15. listopada 2022. u 12:25

Priča o Nikoli, startupu koji se "proslavio" nepostojećim vodikovim pogonom za kamione, polako se raspetljava. Njihov osnivač, i glavna osoba uspona, ali i pada Nikole, Trevor Milton, proglašen je krivim za zavaravanje javnosti i umjetno "pumpanje" vrijednosti dionice lažnim izjavama.

Milton je, podsjetimo, organizirao promociju svoje kompanije prikazivanjem kamiona koji se kotrlja na nizbrdici, tvrdeći da vozi na vodikov pogon. Tvrdio je i razne druge stvari o tehnološkim postignućima, a sve se pravno zakompliciralo kada je odlučio s kompanijom izići na burzu. Velikim (sada se vidi, umjetnim) porastom vrijednosti njihovih dionica Milton je u kratko vrijeme postao milijarder. Međutim, vrlo brzo nakon toga Hindenburg Research je otkrio kako tehnologija Nikolinih kamiona nije onakva kakvom ju je Milton htio prikazati. On je tada optužen za prevaru, podnio je ostavku, a sada je proglašen i krivim.

25 godina zatvora?

Tužitelji su argumentirali kako je Milton, svojim objavama na društvenim mrežama i izjavama i javnosti obmanuo ulagače, pogotovo one privatne, koji su potom kupovali dionice kompanije i povećali im vrijednost. To je dionice u njegovom vlasništvu učinilo vrijednima čak 8,5 milijardi dolara.

Federalni sud nije mu progledao kroz prste, već ga je osudio po tri od četiri točke optužnice – jednoj vezanoj za prevaru s vrijednosnicama te dvije po osnovi financijske prevare. Izricanje kazne zakazano je za 27. siječnja sljedeće godine, a potencijalno bi mu mogla biti izrečena najviša kazna od čak 25 godina zatvora.

S druge strane, nakon Miltonovog odlaska, kompanija Nikola potpuno se ogradila od njega, platila 125 milijuna dolara u izvansudskoj nagodbi te sada pokušava pokrenuti svoju novu poslovnu priču, oslobođena tereta optužnice. Nedavno se udružila s Ivecom i najavila da će baterijski električni kamion Nikola Tre uskoro postati dostupan kupcima u Europi. Ne odustaju niti od vodikovog pogona, koji bi na europskim cestama njihove kamione trebao pogoniti 2024. godine.

"Ni tužitelji niti g. Milton nisu preispitivali obećavajuću budućnost naše kompanije i njezinu jedinstvenu sposobnost za pozitivnu transformaciju industrije komercijalnog transporta. Svi u Nikoli smo zadovoljni zatvaranjem tog poglavlja i fokusirani smo na ostvarivanje svoje strategije i ispunjavanje bitnih ciljeva", poručili su povodom presude iz Nikole.