Osnivač TikToka dao ostavku na mjesto izvršnog direktora ByteDancea

ByteDance je kineska tehnološka tvrtka osnovana 2012. godine, koja je postala poznata nakon što su stvorili društvenu mrežu TikTok koja broji oko 700 milijuna aktivnih korisnika

Matej Markovinović četvrtak, 20. svibnja 2021. u 21:50

Izvršni direktor ByteDancea, Zhang Yiming, objavio je da napušta svoju poziciju unutar tvrtke koja je dosegla veliki uspjeh stvorivši društvenu mrežu TikTok. Naime, Yiming je u internom dopisu rekao da smatra da će biti uspješniji u nekoj drugoj ulozi unutar ByteDancea, pa će tako suosnivač tvrtke Liang Rubo, postati novi izvršni direktor.

„Nakon nekoliko mjeseci razmišljanja o ovome, došao sam do zaključka da će mi prelazak iz uloge izvršnog direktora, sa svim povezanim svakodnevnim odgovornostima, omogućiti veći utjecaj na dugoročne inicijative“, objašnjava Yiming. U internom je dopisu istaknuo i svoj strah prema oslanjanju na ideje koje je imao prije samog pokretanja tvrtke.

„Istina je da mi nedostaju neke vještine koje čine idealnog menadžera. Više sam zainteresiran za analizu organizacijskih i tržišnih principa te iskorištavanja tih teorija za daljnje smanjenje upravljačkog rada, a ne za stvarno upravljanje ljudima“, navodi Yiming dodajući i da nije previše društven te da voli usamljene aktivnosti poput surfanja internetom, čitanja, slušanja glazba i sanjarenja.

Yiming i Rubo. Izvor: ByteDance
Yiming i Rubo. Izvor: ByteDance

Navodi se da je Yiming o postavljanju Ruboa na mjesto izvršnog direktora ByteDancea razgovarao još u ožujku. Osim toga, za Ruboa kaže da je „neprocjenjiv partner“ te da će tijekom sljedećih šest mjeseci raditi rame uz rame kako bi njegov prijelaz na novu poziciju bio što lakši.

„Nakon predaje svoje uloge izvršnog direktora i svojeg uklanjanja od odgovornosti svakodnevnog upravljanja, imat ću prostor za istraživanje dugoročnih strategija, organizacijske kulture i društvene odgovornosti, s objektivnijom perspektivom tvrtke“, zaključuje Yiming.