SpaceX navodno platio 250.000 dolara da zataška Muskovo seksualno uznemiravanje

Musk je navodno ponudio kupiti svojoj stjuardesi konja u zamjenu za erotsku masažu, što je ona odbila i prijavila SpaceX-u. No, umjesto da slučaj otiđe na sud, tvrtka joj je odlučila dati pozamašnu svotu novca kako bi to zataškala

Matej Markovinović petak, 20. svibnja 2022. u 12:50

SpaceX je navodno platio stjuardesi 250.000 dolara da ne progovori ili tuži tvrtku nakon što se razotkrilo da ju je Elon Musk seksualno uznemiravao 2016. godine, doznaje Business Insider.

Naime, žrtva je navodno radila kao član posade na poslovnom letu SpaceX-a. Tijekom jednog od letova, Musk ju je zamolio za masažu cijelog tijela u svojoj sobi, što i nije toliko neobično, jer ju je SpaceX još prije potaknuo da dobije licencu za masera.

No, tijekom masaže, Musk je navodno skinuo plahtu imao i druge neprimjerene zahtjeve. Stjuardesa je ostala iznenađena, a šef SpaceX-a joj je trljajući nogu rekao da će joj kupiti konja, ako „učini više“. Stjuardesa je odbila te ju je to, kako tvrdi njena prijateljica za Insider, uistinu uznemirilo. Osim toga, SpaceX joj je nakon toga navodno smanjio i broj radnih sati, što je shvatila kao znak odmazde. Iako slučaj datira iz 2016. godine, stjuardesa je tek 2018. podnijela žalbu odjelu za ljudske resurse SpaceX-a, tvrdeći da je njezina karijera u tvrtki propala jer je odbila napraviti ono što je Musk od nje zahtijevao. Insider navodi da SpaceX nije odnio tužbu na sud, već je potpisao ugovor o otpremnini u iznosu od 250.000 dolara, kojim se stjuardesi zabranjuje da kaže bilo što loše o Musku ili njegovim tvrtkama, uključujući i informacije o ovoj nagodbi. 

Žrtva je odbila komentirati ovaj slučaj, kao i SpaceX. No, Insider je uspio dobiti komentar od Muska, koji je rekao da je ova priča politički motivirana. „Ako sam bio sklon seksualnom uznemiravanju, malo je vjerojatno da će ovo biti prvi put u mojoj 30-godišnjoj karijeri da to izađe na vidjelo“, poručio je Musk.