Suosnivač Googlea Eric Schmidt dobio ciparsko državljanstvo

Schmidt nema nikakve prijašnje veze s Ciprom, ali je iskoristio njihov program "državljanstva putem investicije", zatraživši ciparsku putovnicu i vrlo vjerojatno nešto labaviji porezni tretman u toj zemlji

Sandro Vrbanus utorak, 10. studenog 2020. u 13:29

Ovih je dana otkriveno kako je suosnivač Googlea Eric Schmidt, koji se odrekao svih operativnih pozicija u Alphabetu prošle godine, zatražio i dobio ciparsko državljanstvo. Proces je navodno pokrenut prije pola godine do godinu dana, a sve je otkriveno kada je u službenom glasniku na Cipru osvanula obavijest o tome da je Schmidtu odobren zahtjev za stjecanje državljanstva te europske otočne države.

Schmidt nema nikakve prijašnje veze s Ciprom, već je vrlo vjerojatno iskoristio njihovu prilično kontroverznu ponudu "državljanstva putem investicije". Ona funkcionira tako da se svakome tko u Cipar uloži 2 do 3 milijuna dolara, najčešće kroz kupovinu nekretnine, odobrava status državljana. Tim procesom novopečeni državljani dobivaju i sve povlastice koje dolaze uz putovnicu jedne od država članica Europske unije, poput manjih restrikcija za putovanja u doba pandemije i slobodno kretanje po cijeloj EU.

Povoljniji porezni tretman?

No, ono što je najvjerojatnije motiviralo Schmidta da postane naturalizirani Cipranin jest povoljniji porezni tretman. Strani državljani koji uzmu ciparsko državljanstvo, a pogotovo ako se odreknu svoje originalne putovnice, tamo su oporezivani značajno blaže.

Cipar je već godinama poznat kao porezna oaza, ali i zemlja kroz koju se odvijalo mnogo pranja novca. Situacija je bila toliko ozbiljna da je potaknula i istragu europskih tijela. Ona su nedavno najavila da će zatražiti od Cipra postavljanje strožih kriterija za stjecanje državljanstva ljudima koji su ga voljni i u stanju, kao Schmidt u ovom slučaju, platiti. Cipar je prošloga mjeseca, nedugo nakon odobravanja zahtjeva Schmidtu, objavio da gasi kontroverzni program.

Eric Schmidt istodobno se spominje i u kontekstu upravo održanih američkih izbora. Bio je, naime, veliki donator kampanje Joea Bidena, a njegovo se ime pojavilo i na popisu potencijalnih članova buduće radne skupine Bijele kuće zadužene za tehnologiju. Izvori ga navode čak i kao mogućeg voditelja te skupine. To bi, pak, značilo da se ipak neće odreći američkog državljanstva.