Tim Cook nakon 10 godina na čelu Applea dobio 750 milijuna dolara bonusa

Ovoga se tjedna navršilo točno desetljeće otkako je Tim Cook zasjeo na čelo najbogatije tehnološke tvrtke svijeta. Istodobno mu je dospjela i posljednja rata bonusa prema tada dogovorenim uvjetima

Sandro Vrbanus petak, 27. kolovoza 2021. u 10:13

Apple je već deset godina pod vodstvom Tima Cooka, a u to vrijeme premašio je nekoliko rekorda kad je riječ o vrijednosti kompanije. Zbog porasti vrijednosti dionica Apple je postao prva tvrtka izlistana na burzi koja je vrijedila više od bilijun, pa potom i dva bilijuna dolara, a svi dioničari prilično su na dobitku. Očekivano, od izvrsnih rezultata profitirao je i prvi čovjek kompanije.

Upravo u tjednu kada se navršilo deset godina otkako je od Stevea Jobsa preuzeo poziciju CEO-a, Timu Cooku na red je stigla i isplata posljednje rate bonusa, prema shemi ugovorenoj prije deset godina. Tada je s kompanijom bio dogovorio da će mu se bonusi isplaćivati u ovisnosti o kretanju cijene dionice Applea i njezine usporedbe s izvedbom burzovnog indeksa S& P500. Apple je lakoćom nadmašio porast ovog indeksa, pa je i Cook pospremio u džep lijepu "jubilarnu nagradu" za deset godina direktorovanja.

Zaradio, ali i donirao

Dionica Applea je, naime, u "njegovom" desetljeću porasla za čak 1.200%, a samo u protekle tri godine na vrijednosti je dobila preko 190%. Sve to Cooku je donijelo izdašnu finalnu isplatu bonusa – dobio je oko 5 milijuna Appleovih dionica. One trenutačno na burzi vrijede oko 750 milijuna dolara, a Cook ih je, prema podacima dostavljenima Komisiji za vrijednosne papire, prodao.

Po isteku ovog ugovora Tim Cook za Apple radi prema uvjetima novog ugovora, potpisanoga prošle godine, koji vrijedi do 2026. Bloomberg procjenjuje Cookovo ukupno bogatstvo na 1,5 milijardi dolara. On je, pak, još prije nekoliko godina bio najavio da planira gotovo sve što za života stekne podijeliti u humanitarne svrhe. Tako je bilo i ovoga puta – od dobivenog bonusa 10 milijuna dolara u dionicama donirao je neimenovanoj dobrotvornoj organizaciji.

Inače, prošle je godine Cook imao redovnu plaću od 265 milijuna dolara, što ga je smjestilo na osmo mjesto najbolje plaćenih direktora u SAD-u.