5 načina kako nam pametni sat može pomoći da budemo produktivniji

Pametni satovi su svojevrsni produžetak pametnih telefona, a pomažu nam brže i učinkovitije rješavati svoje obveze kako bi nam ostalo više slobodnog vremena za ono što nam je najvažnije

Sergej Burda nedjelja, 2. siječnja 2022. u 16:49

Današnji tempo života je brz i čini se kako iz dana u dan imamo sve manje vremena za sebe, prijatelje i obitelj. Često smo i preopterećeni poslovnim obavezama i informacijama te smo stalno svima dostupni putem pametnih telefona, tableta, laptopa… No, postoje i uređaji koji bi vam mogli olakšati svakodnevnicu, a u njih definitivno spadaju pametni satovi.

Radi se o nosivom uređaju koji možete povezati s vašim pametnim telefonom i koji će vam pomoći u boljoj organizaciji. Najvažnije i najkorisnije značajke pametnih satova svakako su podsjetnici koji nam pomažu u bržem rješavanju svakodnevnih obveza te aplikacije za praćenje zdravlja koje mogu imati pozitivan utjecaj na našu fizičku i mentalnu dobrobit. Uz to, super izgledaju te svakako mogu poslužiti i kao stilski dodatak.

Ako vas zanima više - nastavite čitati.

1. Uz pametne podsjetnike imat ćete više vremena

Ako grcate u poslovnim i privatnim obvezama, na pametni sat možete postaviti podsjetnike. Oni će vam laganom vibracijom javiti što u određenom trenutku trebate napraviti pa vam se neće dogoditi da zaboravite nešto važno. Drugim riječima, moći ćete se opustiti i dati pametnom sati da radi za vas.

Osim toga, podsjetnici na pametnom satu su praktičniji od onih na pametnim telefonima. Umjesto da ih postavljate samo po vremenu kao primjerice budilicu u šest ujutro, na pametnom satu možete instalirati aplikaciju kao npr. Google Keep te postaviti podsjetnike da se aktiviraju ovisno o vašoj trenutnoj lokaciji.

Pametni sat će pomoću GPS-a voditi računa o tome gdje se nalazite pa možete namjestiti da vas na određenom dijelu puta do kuće podsjeti da stanete u trgovini ili da otvori vaš program treninga kada uđete u teretanu.

Koliko puta ste primili mobitel da biste provjerili samo jednu notifikaciju, a 10 minuta poslije ste se ulovili kako koristite aplikacije koje nemaju nikakve veze s onime što biste trebali raditi? Pametan sat će smanjiti takva iskušenja. Kada na njemu dobijte notifikaciju, brzim pogledom ćete utvrditio čemu se konkretno radi.

2. Nećete propustiti niti jedan važan poziv ili poruku

Zvuk na pametnim telefonima često nam je isključen, pogotovo ako radimo u uredu. Ako uz to uređaj držimo u jakni ili u torbi, nerijetko se dogodi da ne čujemo potencijalno važne pozive. Zahvaljujući pametnim satovima manje ćete koristiti svoj pametni telefon, a istovremeno ćete vidjeti sve važne pozive, poruke i obavijesti.

Bilo da se radilo o klijentu koji u zadnji tren želio promijeniti vrijeme sastanka, dostavljaču koji najavljuje dolazak dugo očekivanog paketa ili vam žena javlja da je odvela djecu doktoru, zahvaljujući pametnom satu zagarantirano je da ćete odgovoriti na pozive kada je to najvažnije.

Pametni satovi informacije javljaju vibracijom koja je puno diskretnija od notifikacija na mobitelu. Letimičan pogled je dovoljan da provjerite radi li se o nečemu što zaslužuje vaše vrijeme, a obavijest možete pogledati i u situacijama u kojima je inače neprimjereno gledati u mobitel, npr. na sastanku.

3. Imat ćete osobnog asistenta na dohvat ruke

Ako zapisujete ideje tek kada za to pronađete vremena, riskirate da do tada sve zaboravite. Umjesto toga, svoje podsjetnike i bilješke diktirajte izravno pametnom satu. Uz osobne asistente kao što su Siri na Apple Watchu ili Google Assistant (još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku) na Wear OS satovima speech-to-text značajka nikada nije bila jednostavnija za korištenje.

Možete napraviti podsjetnik za obaveze, rođendane i godišnjice te dodavati stavke na popis za kupovinu. Osobni asistent na pametnom satu može biti i vaš osobni prevoditelj kada putujete, a čak će vam pročitati bilješke koje ste mu diktirali.

4. Nikada više nećete izgubiti vrijedne stvari

Izvor fotografije: Pixabay
Izvor fotografije: Pixabay

Ako često ne znate gdje ste ostavili ključeve, slušalice, pametni telefon, novčanik… i gubite vrijeme i živce dok ih ne pronađete, Appleovi pametni satovi imaju praktično rješenje.

Svoj Apple pametni sat možete povezati s pametnim uređajima za praćenje kao što su Appleov AirTag (kojeg po novom mogu detektirati i Android mobiteli) ili Tile Pro. Na privjesak od ključeva stavite uređaj za praćenje i idući put kada ih zametnete, uz pomoć pametnog sata pronaći ćete ih za nekoliko sekundi.

Iako postoje pametni uređaji za praćenje koji su kompatibilni s Android pametnim telefonima (npr. Samsung Galaxy SmartTag, Chipolo, Tile Pro ili Cube Shadow), još ćemo se malo strpiti prije nego ih uspijemo povezati s Android i drugim pametnim satovima - no, dobar dio ovih trackera podržava iOS uređaje, odnosno mogu se pratiti i s Apple Watchom.

5. Pametni sat će vam pomoći da budete zdraviji

Ukočen i bolan vrat, slaba cirkulacija, slabi mišići, loša probava, slab vid… sve su to posljedice cjelodnevnog sjedenja ispred monitora. Svakih pola sata trebali biste napraviti pauzu od gledanja u ekran, protegnuti noge i popiti pola čaše vode, a diskretni podsjetnici na pametnom satu podsjetit će vas kada je za to idealno vrijeme.

Umor i bol veliki su demotivatori, a ispijanje nekoliko šalica kave dnevno vašem tijelu stvara dodatni stres. Male zdrave navike lakše je njegovati kada nas netko na to redovito potiče, a pametni sat idealan je asistent. Kada se fizički bolje osjećamo, imamo više energije i motivacije, produktivniji smo i brže izvršavamo svoje obveze te nam ostaje više slobodnog vremena za stvari koje nas vesele.

I za kraj...

Kada se sve zbroji, jasno je da ovo malo tehnološko čudo vrijedi puno više od običnog brojača koraka. Pametni sat je praktičan digitalni pomoćnik koji nam može pomoći da uvedemo red u poslovne i privatne živote i pronađemo više vremena za ono što nam je uistinu bitno.

Bez obzira na to hoće li u odluci koji pametni sat kupiti pobjedu odnijeti Apple Watch, Samsung Galaxy, Garmin ili neki četvrti uređaj, imat ćete cijeli svijet opcija na dlanu ili bolje reći - zapešću.