Amazfit Verge 2 stigao s podrškom za eSIM i "EKG"

Xiaomi je predstavio pametni sat Amazfit Verge 2 koji je u odnosu na prethodnika dobio i podršku za eSIM te EKG

Stjepan Bilić srijeda, 12. lipnja 2019. u 19:47

Xiaomi je predstavio nasljednika pametnog sata Amazfit Verge. Oko naziva novog modela nisu previše komplicirali, nasljedniku su dodali samo brojčanu oznaku čime su došli do naziva Amazfit Verge 2.

Iako se po nazivu ne bi očekivalo da je novi model donio znatnija poboljšanja, zapravo jest. Zaslon je nešto veći 1,39“, umjesto 1,30“, razlučivost je povećana sa 360 x 360 na 454 x 545 točaka. Plastično kućište je zamijenjeno keramičkim. Xiaomi je za razliku od OnePlusa htio uložiti u certifikaciju uređaja pa Amazfit Verge 2 jasno ističe kako je vodootporan prema IP68 standardu.

Amazfit Verge 2 temelji se na Snapdragonu 2500, ima 512 MB RAM-a i 4 GB skladišnog prostora. Kako bi opravdao opis – pametni sat, opremljen je s većom količinom različitih senzora koji služe za bilježenje kako osnovnih tako i naprednijih funkcija. Primjerice, uz brojanje koraka, prijeđene udaljenosti i sličnih funkcija poznatih nam još iz doba prvih fitness narukvica, Amazfit Verge 2 može u stvarnom vremenu pratiti i otkucaje srca, odnosno ima posebni čip za EKG (elektrokardiogram). Također može snimati mjerenja u trajanju do 60 minuta kroz sedam dana, kako bi se podaci EKG-a mogli kasnije usporediti.

No, s tom novom funkcijom treba biti na oprezu, pogotovo ako imate problema s bolestima srca. Naime iako se proizvođač hvali s 97-postotnom točnošću njihovog EKG-a, kako javljaju pojedini mediji iza ove tvrdnje osim marketinga ne stoji nitko drugi, niti jedna zdravstvena organizacija (za razliku od Apple Watch Series 4 iza kojeg je stala FDA, američka agencija za lijekove). Stoga kontrolu zdravlja treba i dalje prepustiti liječnicima, a podatke sa sata shvatiti tek kao okvirne, koji mogu, a i ne moraju biti točni.

Nadalje, Amazfit Verge 2 podržava Wi-Fi i Bluetooth, zatim tu je i podrška za NFC i GPS, što znači kako će se na pojedinim tržištima moći koristiti i za plaćanje računa te kako će moći bilježiti lokaciju korisnika kako bi sportske aplikacije mogle iscrtati prijeđenu rutu i slično. Proizvođač navodi kako će baterija s jednim punjenjem uz uključen 4G izdržati do 28 sati rada. Inače kapacitet baterije je 420 mAh.

Xiaomi je izradio tri modela istog sata – jedan obični koji nema podršku za EKG i eSIM, standardni s podrškom za navedene tehnologije te posebni, za ljubitelje Avengersa. Shodno tomu tu su i tri cijene – od oko 145 USD, 190 USD i 216 USD. Amazfit Verge 2 podržava mobilne uređaje s Android (4.4 i noviji) i iOS (10.0 i noviji) operacijskim sustavima.