eBay optužio Amazon za preotimanje klijenata

Veliki konkurenti na području e-trgovine našli su se na suprotnim stranama sudske tužbe za kršenje pravila i "krađu" velikih korisnika

Sandro Vrbanus petak, 19. listopada 2018. u 12:53

Najpoznatija online tržnica na svijetu, eBay, i Amazon, jedna od najvrjednijih kompanija uopće, glavni su akteri velike sudske tužbe ovoga tjedna podignute u Kaliforniji. U ovoj je tužbi eBay optužio Amazon za kršenje njegovih pravila i iskorištavanje komunikacijske mreže, čime je Amazon, prema navodima iz tužbe, preotimao velike prodavače i privlačio ih na svoju platformu.

Iz eBaya tvrde kako je akcija "krađe" velikih trgovaca imala vrlo široke razmjere te da je koordinirana iz samog sjedišta Amazona. Njihovi su ljudi, naime, koristili samu eBay-evu platformu i njihov sustav za komunikaciju među prodavačima i kupcima kako bi kontaktirali pojedine klijente. Kada im je to uspjelo, slali su im ponude da prenesu svoje poslovanje na Amazonov webshop, što se protivi kako pravilima korištenja eBaya tako i poštenoj tržišnoj praksi.

Ovakva akcija ilegalnog pridobivanja klijenata trajala je godinama, a iz eBaya su otkrili i kako je velik broj poruka imao identičan sadržaj te da su slane iz Amazonovih ureda. Sve ovo upućuje na to da je bila riječ o organiziranoj operaciji. Također, pronašli su i primjere u kojima je Amazon uspio preoteti neke klijente, što je, dakako, naštetilo eBayu. Kompanija će putem suda zatražiti i financijsko obeštećenje od Amazona, iz kojeg za sada optužbe nisu službeno komentirali.