Epic Games uputio antitrustovsku žalbu na Apple

Epic u svojoj objavi navodi da ne želi odštetu od Applea u Europskoj uniji, već pošten pristup i konkurenciju koja će biti od koristi potrošačima i developerima

Matej Markovinović četvrtak, 18. veljače 2021. u 06:00

Epic Games uputio je Europskoj komisiji službenu antitrustovsku žalbu na Apple. Prema objavi na njihovoj stranici, Epic tvrdi da su Appleova antikonkurentska ograničenja eliminirala konkurenciju u postupcima distribucije i plaćanja aplikacija.

„Ovdje je u pitanju sama budućnost mobilnih platformi“, rekao je osnivač i izvršni direktor Epica, Tim Sweeney, koji također smatra da potrošači imaju pravo instalirati aplikacije iz izvora po vlastitom izboru, a developeri se imaju pravo natjecati na poštenom tržištu.

Developeri su tako kritizirali Appleovu kontrolu nad distribucijom softvera s App Storeom, kao i politike vezane uz plaćanja koja rezultiraju Appleovim uzimanjem 30 posto od kupovina unutar aplikacije. Sweeney tih 30 posto naziva „porezom“, a Epic tvrdi da Apple svojom politikom daje nepravednu prednost vlastitim uslugama. Zbog toga je prošle godine u studenom, Apple objavio da će smanjiti stopu provizije na 15 posto za svakog developera koji zaradi manje od milijun dolara godišnjeg prihoda.

Podsjećamo kako je Fortnite izbačen s App Storea i Google Play trgovine jer je Epic Games, u znak nezadovoljstva s plaćanjem provizije, omogućio igračima trajan popust od 20 posto na kupovine unutar aplikacije, no samo ako plate izravno njima.