Europska komisija žalit će se na opraštanje poreznih obveza Appleu u Irskoj

Apple je Irskoj prema odluci Europske komisije dužan 13 milijardi eura, Irska, Apple i Sud Europske unije smatraju da nije, no Komisija će postupak vratiti na sud

Sandro Vrbanus subota, 26. rujna 2020. u 20:00

Sud Europske unije ovoga je ljeta donio svoj pravorijek u slučaju zaostalih poreza koje je Apple dužan (ili nije) Irskoj. Ova se parnica rasteže od 2016. godine, kada je Europska komisija ustvrdila da je Irska Appleu davala povlašten porezni tretman, što je suprotno pravilima EU. Tada je Komisija donijela rješenje prema kojem Apple treba Irskoj platiti 13 milijardi eura zaostalih poreza, čemu su se usprotivili i Apple i Sud Europske unije, ali i sama Irska.

Presuda od ljeta poništila je odluke Europske komisije o ilegalnoj državnoj pomoći, no EK sada najavljuje službenu žalbu višoj instanci, Europskom sudu. Objavila je to izvršna potpredsjednica Europske komisije zadužena za Europu za digitalno doba, Margrethe Vestager.

Prekršena su pravila EU

Komisija smatra, kaže Vestager, da je Sud Europske unije načinio nekoliko pogrešaka pri donošenju presude ovoga srpnja, što je osnovni razlog za pokretanje žalbe na Europskom sudu. Prioritet EK je osigurati da kompanije, velike ili male, na pravedan način plaćaju poreze, ali i poštuju zakone država članica i pravila same Europske unije.

"Ako države članice daju određenim multinacionalnim kompanijama porezne povlastice koje nisu dostupne njihovim konkurentima, to šteti poštenoj tržišnoj utakmici u Europskoj uniji i krši pravila od državnoj pomoći", poručuje Vestager u najavi žalbe.

Spornih 13 milijardi eura Apple je u međuvremenu u ratama uplatio na založni (escrow) račun, gdje ovaj iznos čeka finalnu presudu. U slučaju da Europski sud potvrdi pravorijek od srpnja, najbogatija kompanija na svijetu dobit će svoje milijarde natrag. Ako, pak, presuda bude poništena iste će sjesti na račun irskog državnog proračuna u obliku zaostalih poreza koje Apple nije platio po punoj stopi.

Kompanija je, naime, slijedom moguće ilegalnog dogovora s irskim vlastima u toj zemlji plaćala porez po stopi od 0,005% do 1% godišnje, dok je u toj zemlji propisan porez od 12,5% na prihod od prodaje i 25% na ostale prihode. U Irskoj se nalazi i europsko sjedište Applea, jasno je iz kojeg razloga, pa se sva dobit koju su ostvarivali na području EU ravnala po ovim poreznim propisima i oporezivala po povlaštenim stopama. Tako je u spornom razdoblju od 2004. do 2014. godine nastala ova razlika od 13 milijardi eura.