SAD: Kazna od 10,5 milijuna dolara za Huawei zbog kršenja 4G patenata

Sud u Teksasu presudio je kako je Huawei kriv za kršenje patenata tvrtke PanOptis vezanih za 4G mobilne mreže te je dužan platiti kaznu od 10 i pol milijuna dolara, no i dalje postoji mogućnost žalbe

Matija Pavlić ponedjeljak, 3. rujna 2018. u 00:53

U kontekstu aktualnog političkog i ekonomskog nadmetanja koje trenutačno traje između SAD-a i Kine valja promatrati i najnoviju odluku jednog američkog suda usmjerenu protiv tvrtke Huawei.

Sud u Teksasu dosudio je kako je Huawei prekršio određene patente u vlasništvu tvrtke PanOptis koji su vezani za tehnologiju 4G mobilnih mreža. PanOptis je podigao tužbu protiv Huaweija u listopadu prošle godine, nakon navodno više neuspješnih pokušaja dogovora oko licenciranja patenata u razdoblju između 2014. i 2016. godine.

U tužbi se što se tiče kršenja patenata spominje tri uređaja koji se vežu uz tvrtku Huawei, to su Nexus 6P, Mate 9 i P8 Lite.

Prema odluci suda Huawei je dužan tvrtki PanOptis platiti novčanu kaznu u vrijednosti od 10 i pol milijuna američkih dolara, no ta odluka nije konačna s obzirom da Huawei ima pravo na žalbu.