TikTok tužen zbog neovlaštenog korištenja glasa za značajku pretvaranja teksta u govor

TikTokova je značajka pretvaranja teksta u govor postala jedna od najviše korištenih na platformi te ju je gotovo nemoguće ne zamijetiti 'listajući' kroz viralne videozapise

Matej Markovinović petak, 14. svibnja 2021. u 16:10

Posuđivačica glasa Beverly Standing, tužila je TikTok tvrdeći da koriste njen glas u aplikaciji za značajku pretvaranja teksta u govor bez njenog dopuštenja. Kako prenosi The Verge, u tužbi se navodi da je glas od Standing korišten za ponavljanje ružnog i uvredljivog govora te da će joj njegovo korištenje na TikToku nanijeti nepopravljivu štetu.

Navodi se da nije u potpunosti jasno kako je TikTok počeo koristiti njen glas, no Standing tvrdi da je 2018. godine posuđivala glas za Kineski institut za akustiku (IOA), a te su se snimke trebale koristiti za prijevode kineskih tekstova. Prema izvješću Telegrapha, Standing kaže da je snimila 10.000 rečenica te da je za svoj rad dobila pristojan iznos, no nije se nigdje spomenulo da bi se snimke mogle prodati ili licencirati negdje drugdje.

Prijatelji i članovi obitelji, poslali su Standing TikTok videozapise u kojima se koristila značajka pretvaranja teksta u govor, nakon čega je posuđivačica glasa ostala šokirana te se zabrinula za svoju buduću karijeru.

„Bez obzira na to što radim, vjerujem da će ovo utjecati na moj posao. Mislim da je važno za industriju sinkronizacije da kažu tvrtkama da ovo ne mogu činiti. Ovo je moj proizvod i upotrebljavate ga bez dopuštenja“, objašnjava Standing za Telegraph.

TikTok nije komentirao tužbu na zahtjev Telegrapha, jer, kako kažu,ne komentiraju tekuće parnice, a komentar nije dao ni IOA.     HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

BT naglavne slušalice

BOWERS & WILKINS PX7 S2

Hybrid Noise Cancellation, Ambient Pass-Through, Wear-Detection Sensor, do 30 sati reprodukcije, 6 mikrofona, vrhunski dizajn.

2.799 kn 371,49 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

MONITOR AUDIO BRONZE 100

37 – 30.000 Hz, 87 dB, 8 ohma, 100W RMS, 30 - 100 W, HiVe II port sustav, C-CAM Gold Dome visokotonac, C-CAM mid-bass driver.

3.949 kn 524,12 € Kupi