TikTok tužen zbog neovlaštenog korištenja glasa za značajku pretvaranja teksta u govor

TikTokova je značajka pretvaranja teksta u govor postala jedna od najviše korištenih na platformi te ju je gotovo nemoguće ne zamijetiti 'listajući' kroz viralne videozapise

Matej Markovinović petak, 14. svibnja 2021. u 16:10

Posuđivačica glasa Beverly Standing, tužila je TikTok tvrdeći da koriste njen glas u aplikaciji za značajku pretvaranja teksta u govor bez njenog dopuštenja. Kako prenosi The Verge, u tužbi se navodi da je glas od Standing korišten za ponavljanje ružnog i uvredljivog govora te da će joj njegovo korištenje na TikToku nanijeti nepopravljivu štetu.

Navodi se da nije u potpunosti jasno kako je TikTok počeo koristiti njen glas, no Standing tvrdi da je 2018. godine posuđivala glas za Kineski institut za akustiku (IOA), a te su se snimke trebale koristiti za prijevode kineskih tekstova. Prema izvješću Telegrapha, Standing kaže da je snimila 10.000 rečenica te da je za svoj rad dobila pristojan iznos, no nije se nigdje spomenulo da bi se snimke mogle prodati ili licencirati negdje drugdje.

Prijatelji i članovi obitelji, poslali su Standing TikTok videozapise u kojima se koristila značajka pretvaranja teksta u govor, nakon čega je posuđivačica glasa ostala šokirana te se zabrinula za svoju buduću karijeru.

„Bez obzira na to što radim, vjerujem da će ovo utjecati na moj posao. Mislim da je važno za industriju sinkronizacije da kažu tvrtkama da ovo ne mogu činiti. Ovo je moj proizvod i upotrebljavate ga bez dopuštenja“, objašnjava Standing za Telegraph.

TikTok nije komentirao tužbu na zahtjev Telegrapha, jer, kako kažu,ne komentiraju tekuće parnice, a komentar nije dao ni IOA.     

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi