Sharkoon SHARK DISC - tihi RGB ventilator za kućišta

Sharkoon je predstavio tihi, 120-mm, ventilator za računalna kućišta – SHARK DISC koji je dobio i RGB osvjetljenje, a kojeg svaki kupac može podesiti ponaosob

Stjepan Bilić četvrtak, 10. lipnja 2021. u 06:00

Sharkoon je predstavio novi ventilator za računala kućišta – RGB SHARK DISC. Ventilator se odlikuje dimenzijama od 120 milimetara i tihim, gotovo nečujnim, radom. Kako mu sam naziv otkriva nije izostalo ni zadnjih godina vrlo popularno RGB osvjetljenje kako bi unutrašnjost kućišta bila oku zanimljivija.

Iako se ventilator može koristiti u bilo kojem kućištu, njegov će dizajn najviše doći do izražaja u kućištima koja imaju barem jednu providnu stranicu. Naime, kućište ventilatora izrađeno je od prozirne plastike, a njegove lopatice od mliječne. Opremljen je s devet adresabilnih RGB LED-ica koje mogu svijetliti jednoličnom bojom ili u kombinaciji više njih, ovisno o željama kupca. Sve u svemu na raspolaganju je 16,8 milijuna boja.

Inače, RGB SHARK DISC je kompatibilan s RGB rješenjima različitih proizvođača matičnih ploča – ASUS, ASRock, Gigabyte i MSI, te njihova AURA Sync, Polychrome Sync, Fusion i Mystic Light Sync rješenja.

Što se osnovnih specifikacija tiče – brzina 120-milimetarskog (FDB) ventilatora iznosi 1.000 okretaja u minuti. Maksimalna buka koju ventilator proizvodi tijekom rada je 17,5 dBA. Za smanjenje vibracija, a time i moguće buke, proizvođač je ugradio i gumene podloške na mjesta gdje ventilator dolazi u izravni doticaj s kućištem. Maksimalni protok zraka je 59 m³/h. Izdržljivost, odnosno predviđeni vijek trajanja je znatan – minimalno 50.000 radnih sati.

Ventilator se na matičnu ploču spaja pomoću 3-pinskog konektora, a osvjetljenje preko 3-pinskog ili 4-pinskog konektora, ovisno o tipu matične ploče. Dimenzije ventilatora su 120 x 120 x 25 milimetara, a masa 97 grama. Detaljne specifikacije dostupne su na stranicama proizvođača. Preporučena maloprodajna cijena je 9,90 eura.