Piratstvo u značajnom padu nakon nedavne akcije Interpola

Prije otprilike dva tjedna Interpol i američka policija razbili su veliku skupinu pirata koji su u ilegalnu distribuciju upućivali filmove i serije, a učinak toga već je vidljiv na piratskoj aktivnosti

Sandro Vrbanus utorak, 8. rujna 2020. u 11:48

Na piratskoj sceni od prije dva tjedna više ne postoji grupa Sparks, koja je godinama pribavljala Blu Ray i DVD izdanja još neobjavljenih filmova i ilegalno ih distribuirala putem Interneta. Za razbijanje ove skupine, uhićenje glavnih aktera te zapljenu njihovih servera zaslužni su američko Ministarstvo pravosuđa, Europol i Eurojust koji su razbili ovu piratsku skupinu, a više detalja o tom slučaju prenijeli smo na ovom mjestu.

Sada TorrentFreak donosi analizu posljedica ove policijske akcije na piratske aktivnosti u svijetu. Osim Sparksa, akcijom su posredno bile zahvaćene i s njima povezane skupine. Posljedično, već istoga dana kada su policije u 18 zemalja krenule s uhićenjima, zabilježen je pad broja novih izdanja koja se pojavljuju online u raznim ilegalnim kanalima.

Oslabljena piratska scena

Za primjer, 19, kolovoza, tjedan prije racije, zabilježeno je 1.944 nova naslova, dok je piratskim mrežama samo tjedan dana nakon toga počelo kružiti tek 168 novih naslova.

Pad je to od preko 90%, što je vidljivo na grafu koji prikazuje broj novih piratskih televizijskih sadržaja u danima prije i neposredno nakon uhićenja i razbijanja grupe Sparks.  Osim u TV kategoriji, određeni pad novih dostupnih piratskih sadržaja primijećen je i u filmova i anime sadržajima, a značajniji pad vidljiv je također u kategorijama 18+ sadržaja, igara, te piratskih digitalnih knjiga.

Osim grupe Sparks, sa scene su potpuno nestale još neke skupine koje su donedavno bile vrlo aktivne u plasiranju novih filmova i serija na torrente i ilegalne streaming servise. Pravosudna tijela do sada su podigla optužnice protiv tri uhićene osobe u ovom slučaju, a terete ih za udruživanje sa svrhom kršenja autorskih prava.